Kulturni program

Kulturni program Europi predstavlja Rijeku i njezine specifičnosti te istodobno u središte pozornosti postavlja aktualna europska kulturno-društvena pitanja. Tri glavne programske teme izabrane su kao simboli isprepletanja identiteta Rijeke i suvremene Europe: voda, rad i migracije. Te se teme u programu pojavljuju na najrazličitije načine – na izložbama, predstavama, operama, na konferencijama, koncertima i festivalima, gostovanjem svjetskih i hrvatskih umjetnika, u projektima lokalnih udruga, u uređenjima prostora, u postavljanju skulptura, predstavljanjem knjiga, u susretima i druženju građana Rijeke, regije, Hrvatske i Europe.

U 2020. godini u Rijeci se održava gotovo 300 kulturnih programa s više od 600 pojedinačnih događanja. U organizaciju programa uključeno je gotovo 350 partnerskih organizacija, a partneri i umjetnici dolaze iz više od 55 zemalja Europe i svijeta.

Knjiga kandidature za Europsku prijestolnicu kulture kojom je Rijeka osvojila ovu prestižnu titulu

Program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture – 1. izdanje

Program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture – 2. prošireno izdanje

Glavne teme

Voda, Rad i Migracije glavne su teme programskog koncepta "Luke različitosti". Ove se teme u programu pojavljuju na najrazličitije načine.

Programski pravci

Kulturni program podijeljen je na sedam tematskih cjelina, pravaca koji se međusobno isprepleću. Svaki obuhvaća niz zasebnih događanja, a razvijen je suradnjom brojnih domaćih i stranih partnera.

Dodatni program

Dodatni programi usmjereni su uključivanju i aktiviranju građana, jačanju kulturnih organizacija te međunarodnom umrežavanju.