Što je EPK?

Europska prijestolnica kulture je kulturni projekt i titula koju od 1985. godine dodjeljuje Europska komisija u natjecanju među gradovima koji moraju dokazati da kulturu vide kao važno područje svojeg razvoja i svoje preobrazbe. Projekt Europske prijestolnice kulture (EPK) donosi ulaganja financijskih sredstava u razvoj kulture u gradu koji ponese titulu – i to javnih europskih sredstava, nacionalnih, regionalnih i lokalnih, ali i doprinos sponzorskih sredstava.

Zašto postoji ovaj projekt?

Osnovna ideja ovog projekta je povezivanje europskih građana predstavljanjem i upoznavanjem kulturnih različitosti zemalja koje čine ukupno bogatstvo Europe. Gradovi nositelji titule imali su i uvijek imaju priliku pokazati svoja mjesta, običaje i događaje kojima se ponose. No, s vremenom, projekt je prerastao usmjerenost na samu slavljeničku godinu i omogućio dugoročni razvoj kulture u europskim gradovima koji su nositelji titule.

To znači da se u pripremanju za slavljeničku godinu ujedno razvijaju i dugoročni kulturni projekti – festivali, manifestacije, grade se zgrade kulture, ulaže se u edukaciju ljudi…  Stvara se mnogo toga što će u gradu živjeti i nakon godine nošenja titule. Na taj način Europska komisija kulturu ugrađuje u dugoročni razvoj gradova.

Koje se vrijednosti vezuju uz projekt Europske prijestolnice kulture u Rijeci 2020.?

 • Ovaj veliki europski kulturni projekt na europskoj i svjetskoj razini osigurava prepoznatljivost države i grada koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Projekt utjelovljuje uvjerenje i razumijevanje da su zemlje Europe sastavni dio europskih kulturnih različitosti.
 • Europa u dugogodišnjem provođenju ovog projekta, kroz područje kulture postaje snažnija, a njeni stanovnici međusobno bolje poznati jedni drugima i čvršće povezani.
 • Umjetnici zemlje čiji grad nosi titulu europske kulturne prijestolnice imaju priliku nastupati pred europskom kulturnom publikom, ali i ostvariti plodne suradnje s kolegama umjetnicima Europe i svijeta koji u sklopu kulturno-umjetničkog programa dolaze u grad koji nosi titulu prijestolnice.
 • Projektom se ne predstavlja samo Rijeka i regija, već je to i nacionalni projekt koji osigurava prepoznatljivost cijele Hrvatske u Europi i svijetu. Građani Hrvatske postaju vidljiviji na kulturnoj mapi Europe predstavljajući sastavni dio europskih kulturnih različitosti.
 • Projekt Europske prijestolnice kulture u Rijeci ima i svoje specifičnosti. Rijeka je projektu pristupila razmišljajući, još od same kandidature, o svojoj  fizičkoj transformaciji, podjednako koliko i o kontekstu buduće kulturne ponude u gradu.

Što Rijeka i Primorsko-goranska županija dobivaju titulom Europske prijestolnice kulture?

 • Rijeci i PGŽ ovaj projekt donosi izgradnju kulturnih zgrada, financiranih europskim novcem, u bivšem industrijskom kompleksu tvornice Rikard Benčić koji ovime trajno postaje riječki art kvart. U tim će objektima i nakon 2020. građani uživati kulturne sadržaje, a u 2020. u svojem gradu i regiji prisustvuju vrhunskom kulturnom programu koji nudi jedinstveno doživljajno iskustvo.
 • U sklopu projekta u Rijeci se razvijaju i kulturne manifestacije kojima je cilj trajati i nakon 2020., poput primjerice Dječjeg festivala Tobogan ili pak festivala koji proslavlja svjetsku glazbu i gastronomiju – Porto Etno.
 • Za građane Rijeke i regije organiziran je i niz edukacija iz područja organizacije kulturnih događaja, kulturne produkcije i sl., kako bi se i nakon 2020. u Rijeci i okolici nastavili uspješno organizirati i održavati festivali, koncerti, izložbe, predstave na otvorenom i sl.
 • Građani Rijeke uključili su se u projekt i predlagali različite ideje za unaprjeđenje života u gradu, a realizacija tih ideja financira se iz projekta Europska prijestolnica kulture. Na taj način građani su preuzeli aktivnu ulogu u uređenju Rijeke, a ovi projekti se također mogu nastaviti i nakon 2020.
 • Lokalni i regionalni ugostitelji, iznajmljivači i turistički djelatnici ostvaruju veći prihod zahvaljujući većem broju gostiju koji Rijeku i regiju posjećuju 2020., ali i u godinama koje slijede. Djeca, mladi i studenti dobivaju priliku za razvoj vlastite kreativnosti, za edukacije u području kulture i za sudjelovanje u razvoju kreativnih industrija. Članovi kulturnih udruga i organizacija sudjeluju u slavljeničkom programu 2020. ili mu prisustvuju i ostvaruju vrijedne kulturne suradnje koje i u budućnosti utječu na razvoj kulture. Poduzetnici i gospodarstvenici jačaju vidljivost svojih tvrtki te, uključujući se u projekt kao sponzori, predstavljaju svoju djelatnost građanima Hrvatske i Europe.
 • Tim mladih ljudi zaposlenih u tvrtki RIJEKA 2020 d.o.o., uz suradnju sa svim riječkim kulturnim ustanovama i brojnim udrugama i partnerima, radi na pripremi i organizaciji programa za 2020. godinu, kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Ta godina Rijeku stavlja pod svjetla europskih reflektora, a Rijeka svim svojim građanima, građanima Hrvatske i Europe, brojnim turistima i gostima nudi mnoštvo atraktivnih, većih i manjih kulturnih i zabavnih programa u kojima svatko pronalazi nešto za sebe – od atraktivnog otvorenja, predstava na otvorenom, velikih izložbi i festivala preko konferencija o različitim temama, koncerata i filmova, sve do zanimljivih uređenja javnih prostora u gradu i otvorenja novouređenih zgrada kulture.

EPK u brojkama

U pripremu programa uključena je cijela zajednica, projekt se temelji na suradnji čitavog  kulturnog sektora, ali i drugih sektora i dionika, u gradu, regiji i šire. EPK - Rijeka donosi program koji propituje kulturne, društvene i gospodarske izazove s kojima se suočavaju suvremena Europa i svijet te koji ukazuje na doprinos kulture održivom razvoju.