Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Tribine i promocija, Vijesti

O konceptu kandidature Rijeke za EPK 2020. otvorena e-konzultacija s građanima

Svi građani pozvani su da se uključe u e-konzultaciju kako bi se, prije samog podnošenja prijave, raspravile i utvrdile specifične točke koje pripadaju osnovnim temama koncepta riječke kandidature.

Danas je na adresi http://ekonzultacije.rijeka.hr/europske-dimenzije-rijeke-rad-manjine-voda-luka/ otvorena e-konzultacija s građanima o Konceptu kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Prijedlog koncepta riječke kandidature, koji je prošli tjedan predstavljen na Brodu Marina, sastavila je radna skupina unutar koje su okupljeni stručnjaci različitih područja kulture: Marin Blažević, Mani Gotovac, Slaven Tolj, Idis Turato, Ingeborg Fulepp, Oliver Frljić i Kristian Benić.

Koncept obuhvaća četiri temeljne odrednice: rad, manjine, vodu, luku koje predstavljaju vrijednosti duboko utkane u povijesni identitet Rijeke i u kojima se istovremeno zrcale i temelji Europske unije: multikulturalnost, raznolikost, tolerantnost, otvorenost za dijalog i suradnju.

Kandidiranje grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture dugoročni je i javni projekt koji podrazumijeva javne rasprave i uključivanje svih kulturnih djelatnika, ali i svih zainteresiranih građana, u proces kandidiranja. Upravo zato o prijedlogu Koncepta otvara se e-konzultacija, a bit će provedena i javna rasprava, oboje s ciljem produbljivanja ključne četiri teme samog Koncepta, odnosno dopunjavanja postojećih riječkih priča pod četiri glavne odrednice.

U tom smislu, u samoj e-konzultaciji građani su pozvani da odgovore na neka od ovih motivacijskih pitanja:
• Što sve unutar odrednice rada smatrate specifičnom riječkom vrijednošću? Kako zamišljate pojam rada u perspektivi budućnosti?
• Koje još manjine osim nacionalnih prepoznajete kao dio riječkog identiteta? Od kojih manjinskih skupina ili inicijativa očekujete najveću intelektualnu snagu?
• Koja sve područja društvenog života povezujete uz vodu kao odrednicu riječkog identiteta? Kako se korištenje vode riječkog područja može vezati uz razvoj ekološke, energetske i etičke svijesti stanovnika Rijeke?
• Što sve može simbolizirati luka u kontekstu kulture i kulturne razmjene? Koje su specifične riječke teme uplovile u Rijeku, a danas mogu biti izvezene iz nje i odaslane u Europu? Što biste voljeli da iz korpusa europske kulture uplovi u Rijeku?
• Koje ili kakve projekte biste vi osobno preložili ili realizirali u okviru navedene četiri ključne okosnice koncepta kandidature? Na koji način biste se vi osobno uključili u te projekte?

U trenutku kada se Rijeka i službeno kandidirala za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, kultura je poprimila svoje najšire značenje i prestala biti nešto što se događa u institucijama i na pozornicama. Već u samoj pripremi za kandidaturu za EPK kultura postaje pun, dinamičan, angažiran život najšire zajednice, dakle svih građana Rijeke i šire gradske okolice. Ona uključuje sva područja života, čak i ona koja bi tradicionalno stajala posve izvan zastarjelog shvaćanja kulture. Stoga, u kontekstu razmišljanja i diskutiranja o četiri temeljne odrednice riječke kandidature u obzir dolazi široki pojam riječke svakodnevice, rad i volontiranje, ekologija i održiv razvoj, povezivanje i prožimanje mnogih područja života, suradnički modeli, poduzetništvo, znanost pa čak i sport za koji mnogi misle da ne može biti dio kulture.

E-konzultacija ostaje otvorena do 18. srpnja 2014. godine. Nakon tog datuma konzultacija se zatvara, a pristigle prijedloge i komentare razmotrit će članovi tima za izradu koncepta kandidature Rijeke za EPK kao i predstavnici gradskog Odjela za kulturu te će ih potom uključiti u finalni tekst koncepta kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture koji će biti objavljen početkom rujna.

Konzultaciji o konceptu kandidature može se pristupiti i putem bannera s gradskih portala www.rijeka.hr, www.mojarijeka.hr te putem stranice kandidature www.rijekaepk.eu .

Na temelju Koncepta kandidature, Rijeka će se prijaviti na Poziv za podnošenje prijava za inicijativu Unije Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu u RH koji je Ministarstvo kulture RH objavilo 11. lipnja 2014. godine. Rok za podnošenje ovih prijava je travanj 2015. godine.

Da Grad Rijeka intenzivno radi na kandidaturi za EPK dokazuje činjenica da je još prije nekoliko mjeseci oformljena radna skupina za izradu Koncepta kandidature i već dva dana nakon objave Poziva od strane Ministarstva, Grad Rijeka je predstavio Prijedlog koncepta svoje kandidature. Do sada je Grad Rijeka proveo niz aktivnosti vezanih uz projekt kandidature za Europsku prijestolnicu kulture. Među ostalim, još 2013. pokrenuta je web stranica projekta na kojoj se mogu pronaći sve informacije o riječkoj kandidaturi kao i vijesti o do sada provedenim aktivnostima. Rijeka pregovara i s desetak europskih gradova o različitim oblicima partnerstva, a održani su konzultativni sastanci s bivšim gradovima prijestolnicama kulture (Maribor, Pečuh, Graz, Liverpool, Linz, Cork, Marseille), gradovima koji su proglašeni prijestolnicama u razdoblju do 2020. (Leeuwarden, Plzen, Valletta) te gradovima kandidatima (Limerick, Galway, Lecce). Grad Rijeka uvrstio je kandidaturu Rijeke za EPK 2020. godine, kao jedan od najvažnijih strateških projekata, u Strategiju kulturnog razvitka Grada Rijeke 2013. – 2020. Potom je i Gradsko Vijeće Grada Rijeke usvojilo Prijedlog odluke o isticanju kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. A kandidatura je uvrštena i u Strategiju razvoja Rijeke do 2020.

Podsjećamo, Hrvatska i Irska su zemlje čiji će gradovi 2020. godine postati Europske prijestolnice kulture. Ideju o uspostavi projekta i naslova “Europska prijestolnica kulture” pokrenula je Melina Mercouri, prva grčka ministrica kulture, uvjerivši tadašnje članove Europskog parlamenta u društveni značaj umjetnosti i kulture. Sve studije pokazale su da je projekt Europske prijestolnice kulture izuzetna prilika za urbanu obnovu, kao i za poboljšanje imidža grada u očima njegovih stanovnika, povećanje vitalnosti kulturnog života grada, međunarodne vidljivosti grada i turističkih rezultata.

Europska prijestolnica kulture 2020. službeno će biti proglašena 2016. godine.

Unaprijed zahvaljujem na objavi i srdačno vas pozdravljam.
S poštovanjem,
Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen