Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek  posjetila je Rijeku 29. rujna te održala sastanak s nadležnima za provedbu projekta EPK 2020. Tom prilikom naglasila je da će Ministarstvo kulture biti u stalnom kontaktu i na raspolaganju kako bi dalo maksimalnu potporu projektu.

Rijeku je posjetila zajedno s državnim tajnikom u Ministarstvu kulture Krešimirom Partlom sa suradnicima. Radni su sastanak održali  s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, županom Zlatkom Komadinom i njihovim suradnicima, direktoricom Trgovačkog društva Rijeka 2020 d.o.o. Eminom Višnić i predstavnicima strateških i programskih partnera projekta EPK među kojima su bili rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samardžija, čelne osobe ustanova u kulturi te direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa. Sastanak je održan u prostorima novootvorenog objekta Muzeja moderne i suvremene umjetnosti radni sastanak.

Ministrica je istaknula da se, na temelju sastanka premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima Rijeke i projekta EPK 2020 održanom u srpnju u Zagrebu, sada nastavlja realizacija dogovorenog, prije svega planiranje potrebnih sredstava iz Državnog proračuna.

‘Važno je da ne gubimo vrijeme jer je ovo iznimno zahtjevan projekt, važan za hrvatsku kulturu ali i Vladu, pogotovo zato što ćemo u prvih šest mjeseci 2020. godine predsjedavati EU’, napomenula je ministrica koja je uvjerena da će Rijeka kao EPK doista biti prepoznata i ostvariti velik uspjeh.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ocijenio je važnim iskazanu podršku Vlade i spremnost da se projekt financira iz Državnog proračuna putem svih ministarstava.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina kazao je da je za uspjeh Rijeke kao europske prijestolnice kulture nužno da ona prije svega bude hrvatska prijestolnica kulture . ‘To znači da ministarstva moraju prepoznati nužnost potpore’, dodao je Komadina te ocijenio da je EPK 2020 velik i ambiciozan projekt, a da njegovo ostvarenje ne bi bilo moguće bez angažmana ministrice kulture.

Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić navela je da je sastanak bio vrlo konstruktivan te izrazila zadovoljstvo što se ministricu moglo ugostiti u novootvorenom prostoru MMSU-a u kompleksu Rikard Benčić.

Naslovna fotografija: portal rijeka.hr