Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Tribine i promocija, Vijesti

Održana druga javna rasprava koncepta kandidature

U Art kinu održana je druga javna rasprava na temu koncepta kandidature grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. O prijedlogu kandidature ovoga puta su govorili članovi tima za koncept Marin Blažević, Idis Turato i Oliver Frljić, dok je Velid Đekić bio moderator rasprave.
U svojem predstavljanju Marin Blažević osvrnuo se na najvažniju stvar koju bi ova kandidatura treba donijeti, a to je promjena. Promjena koja je potrebna gradu kako bi se još više otvorio i povezao sa svojom najužom regijom. S njegovim mišljenjem slaže se i Idis Turato koji važan naglasak daje na teritorij, tj. užu riječku regiju, prsten Kvarnera. U svojoj prezentaciji osvrnuo se na urbanističke kapacitete Rijeke, a ono što Rijeku i okolicu čine posebnima je “različitost” na malom metru kvadratnom. Specifičnost Rijeke leži i u njezinom bogatstvu manjinama kao što su rodne, rasne, nacionalne, a koje bi se trebalo dodatno afirmirati, smatra Oliver Frljić. Bez obzira na krajnji ishod kandidature, ideja je da se stvore programi koji su održivi, s čime se složio i Velid Đekić kazavši da titula iako laska, nije najvažnija u ovom slučaju, već je promjena ta koja je važna.

Rijeka ima mostove kazao je Dario Almesberger, jer ona nije samo grad, ona je i okolica. Mostovi spajaju zemlje, a mostovi spajaju ljude. Mićo Antolović smatra da su predložene teme preopćenite, a trebalo bi se pozabaviti i provokativnijim temama, priznati svoje slabosti, problematizirati korupciju, uzeti pobunu kao važan segment, a posebnu pažnju usmjeriti na modifikaciju. Ida Križaj bi tu riječku liberalnost prikazala kroz eksces, neku vrstu normaliziranja potrebe za ekscesom koji će biti pokretačkog karaktera, te da je itekako važno zadržati takmičarski duh. O segmentu povezivanja i aktivizacije što većeg broja građana i publike Branko Cerovac kazao je da se i u tom dijelu treba sprovesti strategija, znati kako prepoznati potrebe građana. Moreno Vrančić smatra da bi trebalo raditi na edukaciji publike, kako bi se stanje u kulturi popravilo.
Ispred Luke Rijeka govorila je Irena Križ koja je izrazila svoje zadovoljstvo predloženom temom u konceptu, te se nadovezala da će Luka i dalje sudjelovati i komunicirati u svim aktivnostima vezanim za kulturu.

Prije završne izrade koncepta i prijavnice Grada Rijeke za EPK 2020. održat će se više javnih rasprava i radionica, a u tijeku je i e-konzultacija o konceptu kandidature kojoj se može pristupiti preko web stranica Grada Rijeke, koje traju do 18. srpnja. Po završetku rasprave i e-konzultacije, prema pristiglim prijedlozima i komentarima šire javnosti, utvrdit će se finalni Koncept kandidature temeljem kojeg će Rijeka ispuniti prijavnicu za EPK.

Iduća javna rasprava održat će se 28. kolovoza na Trsatskoj gradini.