Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Učionica, Vijesti

Održana radionica Trendovi u stvaranju dječjih programa

U organizaciji Učionice, integriranog programa učenja koji se provodi u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, u ponedjeljak, 16. prosinca u prostoru RiHuba održana je radionica Trendovi u stvaranju dječjih programa.

Radionica upravljanja sudioničkim prostorima bila je namijenjena budućim korisnicima fizičkog prostora Dječje kuće, pa su tako na radionici sudjelovali predstavnici Art kina, Gradske knjižnice Rijeka, Gradskog kazališta lutaka i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti koji će kada se Dječja kuća u Art kvartu Benčić otvori sredinom 2020. godine u njoj zajednički stvarati različite programe i to se samo za djecu, već zajedno s njima. Za osmišljavanje i provedbu raznih programa Dječja kuća će biti otvorena i raznim drugim udrugama i nezavisnim organizacijama poput Vijeća mladih Benčić čiji su predstavnici također sudjelovali na radionici.

Mentori ove cjelodnevne radionice bili su Mateja Bizjak Petit, Slovenka s francuskom adresom koja je direktorica inovativnog “Centre de créations pour l’enfance de Tinqueux” i Teodor Celakoski, kulturni radnik i aktivist koji je imao ključnu ulogu u iniciranju Zaklade Kultura Nova, te POGON-a u Zagrebu, a jedan je i od glavnih inicijatora i aktivista u udruzi Pravo na grad.

„Važno je djecu izložiti umjetnosti i umjetničkom kreativnosti od najranije dobi“

, kaže Mateja Bizjak Petit koja je ukratko iznijela svoje francusko iskustvo rada u centru, odnosno Dječjoj kući.

„Posebnost u pristupu radu s djecom u Centru u kojem ja radim jest da djeci pružamo mogućnosti ne samo da sudjeluju u raznim radionicama, već i da se susreću s umjetnicima iz različitih područja kulture kako bi što dublje ušli u određenu tematiku. U svakom djetetu leži određeni talent, a ukoliko je on baš iz nekog područja umjetnosti naša je zadaća da pomognemo djetetu da ga nastavi razvijati. Ostvarujemo dobru suradnju sa školama i u tim programima sudjeluju sva djeca, međutim provodimo i izvannastavne programe i tu su nam onda roditelji važni partneri. Kroz dugogodišnji rad s djecom primijetili smo da je jako važan i kontinuitet“

, ističe Bizjak Petit koja je na ovoj radionici među ostalim predstavila i takozvanu kulturnu putovnicu svakog djeteta koje sudjeluje u radu Centra Tinqueux. Putovnica prati iskustvo svakog pojedinačnog djeteta i čuva uspomene na sva događanja kojima je prisustvovao.

“Centre de créations pour l’enfance de Tinqueux” za svoj je rad 1998. godine nagrađen nacionalnom nagradom za inovacije u kulturi od strane francuskog ministarstva kulture i komunikacija dok je Mateja Bizjak Petit 2018. godine nagrađena časnom titulom viteza u području umjetnosti.

Dok je Bizjak Petit predstavila vlastito iskustvo rada u Dječjoj kući, Teodor Celakoski nešto je više rekao o samoj metodologiji upravljanja prostorom.

„Projekt Dječje kuće u Rijeci, izazovan je i neuobičajen samim time što se radi o prvom takvom projektu u Hrvatskoj. Njegova velika vrijednost leži u suradnji različitih institucija, međutim organizacijski upravo to je veliki izazov. Iako je svima program na prvom mjestu, za uspješno funkcioniranje ustanove kakva će biti Dječja kuća u Rijeci, potrebno je sve organizacijski dobro posložiti i onda to prati provedbu programa“

, istaknuo je Calekoski.

Teme sudioničkog upravljanja u kulturi koje je predstavio Celakoski na najbolji su se mogući način nadovezale na iskustvo praktičnog rada Mateje Bizjak Petit, a njihovo iskustvo zasigurno će u radu koristiti i budućim korisnicima Dječje kuće.