Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Održana vođena StreetArt šetnja za djecu

U sklopu programskih aktivnosti u travnju, mjesecu kada završava projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, i ova je subota, 10. travnja bila rezervirana za nekoliko različitih vođenih tura Rijekom, a oni najmlađi koji su željeli saznati više o ljepotama ulične umjetnosti okupili su se ispred Osnovne škole Centar i pod vodstvom muzejske pedagoginje Ivane Lučić iz Muzeja moderne i suvremene umjetnosti zaplovili u istraživanje šarenih murala koji krase središte grada.

Šetnja ih je odvela preko stepenica koje povezuju ulicu Podhumskih žrtava sa Strossmayerovom ulicom na kojima se nalazi portret arhitekta Josipa Pičmana, zatim se prošli kroz Križanićev prolaz koji obiluje muralima različitih autora od kuda su nastavili uzvodno tokom Rječine Ružićevom, a zatim i Vodovodnom ulicom u kojoj se nalazi nekoliko murala nastalih tijekom 2020. godine u sklopu projekta Rijeka murala koji je održan kao dio programa Europske prijestolnice kulture.

Na svom su putu mali posjetitelji u pratnji svojih roditelja otkrili i murale koji su nastali i tijekom projekta Spajalica, a svi radovi koje su tijekom šetnje mogli vidjeti radovi su hrvatskih i međunarodnih autora poput Mirona Milića, Lonca, OKO, Arteza, Isaaca Cordala, Pejaca i Sebasa Velasca.

Naučili su i kako je street art umjetnost koja se može naći na nekom uličnom zidu u kvartu, u pothodniku, ispod volte, nasred ceste ili pak na rasvjetnom stupu ili željeznom vagonu. Ulična umjetnost podložna je promjenama, vremenskim (ne)prilikama, prebojavanju i precrtavanju, a ponekad jednostavno od zuba vremena i izblijedi. No ono što je kod nje posebno je to što je dostupna svima, slučajnim ili namjernim polaznicima.

Ova tematska StreetArt šetnja namijenjena je djeci starijoj od 7 godina uz obaveznu pratnju roditelja, a zbog poštovanja epidemioloških mjera u svakoj turi može sudjelovati 9 ljudi plus vodič.

Do kraja travnja u planu je održavanje još dvije ove ture – 17. travnja u 11, te 24. travnja u 16 sati.

Zbog ograničenog broja mjesta za sudjelovanje je potrebna prijava koja se odvija putem online obrasca koji je dostupan na web stranici Rijeke 2020 ili na mmsu.hr.