Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Održana vođena tura Krešimirovom ulicom

U sklopu programa zatvaranja Europske prijestolnice kulture, u subotu, 17. travnja održana je Krešimirova tura u sklopu koje su građani prošetali kroz povijest ove ulice. Imali su prilike saznati više o arhitekturi, važnim povijesnim trenucima koji se vezuju uz Krešimirovu ulicu, ali i o svemu onome što projekt EPK upravo u toj ulici ostavlja za sobom kao naslijeđe, a to je Art kvart u Benčiću, odnosno Dječja kuća, Palača šećera, MMSU i knjižnica.

Riječki patricij Iginio Scarpa (1794. – 1866.) isticao je kako je upravo ova gradska ulica najljepša u Rijeci. Bilo je to formativno razdoblje i „tinejđersko“ doba ove ulica. Do negdašnjeg žala na pravcu Žabica – Mlaka u ovu ulicu spuštaju se brojni prolazi i škaline od kojih su na ovom prostoru najvažniji Beli Kamik, Ulica Blaža Polića, Manzonijeva ulica. Tura koja je krenula od Malog nebodera, a završila u Benčiću, posjetitelje je provela kroz „mikro i makro“ povijest ulice i njezinih stanovnika, gospodarstvenika, obrtnika, turista i prolaznika – od svojih „mitskih“ fontana preko tržnice pa sve do kulture provođenja slobodnog vremena odnosno kinematografa, kazališta, kavana, hotela, slastičarnica, sportske i rekreativne organizacije, odnosno svega onoga što se u njoj nekada nalazilo, ali i onoga što danas tamo egzistira.

Krešimirova tura će se do kraja travnja održati u još dva termina – 24. i 30. travnja, a zbog poštovanja svih epidemioloških pravila svakoj turi može prisustvovati 9 ljudi.