Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Diversity Mixer, Kuhinja različitosti, Vijesti

Održane radionice o raznolikostima i inkluziji u kulturnim i kreativnim industrijama

U sklopu programa Europske prijestolnice kulture, u ponedjeljak i utorak u riječkoj Filodrammatici održane su radionice Sudjelovanje u kulturi: raznolikosti i inkluzija, namijenjene zaposlenima u sektoru kulturnih i kreativnih industrija (KKI) u Primorsko-goranskoj županiji. Na radionicama su se sudionici upoznali s teorijskim konceptima različitosti i inkluzije u KKI te njihovom praktičnom primjenom.

Prvog dana, cilj radionica bio je podizanje svijesti za cjelovitost društva za koje se stvaraju kulturni sadržaji, zatim prepoznavanje osjetljivih i najugroženijih skupina i pojedinaca u društvu te upoznavanje s rješenjima i primjerima dobrih praksi.

U teorijskom dijelu, Tatjana Aćimović i Sanja Bojanić polaznike su upoznale sa socijalnom funkcijom kulture, s konceptom socijalnog uključivanja kroz kulturno-umjetničku proizvodnju, te s preprekama koje u pristupu kulturi imaju različite društvene skupine, a koje se uglavnom temelje na fizičkoj nepristupačnosti, fizičkoj udaljenost i financijskoj nedostupnosti.
U praktičnom dijelu radionice, Antonio Pavlović polaznike je naučio osnovama audio-deskripcije odnosno prilagođavanja filmova i kazališnih predstava slijepim osobama.

Smanjivanje i uklanjanje pretpostavki za diskriminaciju (prema kolegicama, kolegama, partnerima), prepoznavanje diskriminatornih postupaka prema sebi, doprinos izgradnji organizacije čija je prednost vrednovanje identiteta različitosti i inkluzije te samim time jačanje kapaciteta zajednice ustanova, organizacija i djelatnika u kulturnim i kreativnim industrijama, teme su kojima su se sudionici bavili drugoga dana. Upoznali su se s konceptima usko vezanim uz pojam različitosti, a to su multikulturalnost i tolerancija, s posebnim naglaskom na spol, rod, naciju i rasu.

Pedagoginja Ana Žnidarec Čučković u praktičnom je dijelu polaznike vodila prema doživljaju vlastitog ‘ja’ – kako se identificiramo, kako nas vide drugi te kojim predrasudama i stereotipima smo i sami podložni u svakodnevnoj komunikaciji.

Polaznici radionica bili su radnici ustanova u kulturi, pripadnici nezavisnih inicijativa i samozaposleni, koji su po završetku izrazili svoje oduševljenje naučenim, u osobnom i profesionalnom smislu, kao i samim predavačima, odnosno voditeljima radionica.

Radionice su dio projekta Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama koji se kroz istraživanja, radionice, konferenciju i preporuke za javno financiranje kulturnih i kreativnih industrija bavi različitošću, i to u polju proizvodnje, sadržaja i recepcije dobara i usluga koje te industrije proizvode.

Projekt je sufinanciran kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020), a zajednički ga provode RIJEKA 2020 d.o.o. i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, kao pridruženim partnerom.

Projekt se realizira kroz programski pravac Kuhinja, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.