Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Održani Dani susjedstva Crikvenica EPK: Kotor zove!

U susjedstvu Crikvenica, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture tijekom vikenda i ponedjeljka održan je središnji program, pod nazivom Kotor zove!

Crikvenički  kulturnjaci iz Centra za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić, Gradske knjižnice Crikvenica i Muzeja Grada Crikvenice osmislili su ovaj program i na njemu godinama radili kako bi skrenuli pozornost na očuvanje najstarijeg crikveničkog naselja, na brdu Kotor, s nadom da će se cijeli prostor primjereno vrednovati i očuvati te uključiti u kulturnu ponudu Crikvenice.

Inicijativom ovog povratka na Kotor želi ga se upravo kulturom, edukacijom i aktivizmom osnažiti i obraniti kao jedno od rijetkih preostalih dijelova grada, koje je izmaknulo valu apartmanizacije, sačuvavši sve elemente tradicionalne primorske arhitekture.

Središnji dio programa Kotor zove! upriličen je u ponedjeljak tijekom cijelog dana.
Veselo crikveničko društvo kulturnjaka sve je zainteresirane prvo povelo u šetnju Kotorom, gdje je program i službeno otvoren. Na otvaranju su se publici, u pitoresknom napuštenom naselju, obratili direktorica Muzeja Grada Crikvenice Silvija Huljina, ujedno i članica tima susjedstva Crikvenica, zatim još jedna članica tima, ravnateljica Centra za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić Sanja Škrgatić, a publiku su pozdravili i zamjenica gradonačelnika Grada Crikvenice Ivona Matošić Gašparović, Ivana Pernat, u ime programa 27 susjedstava EPK te pročelnik Odjela kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Tom je prilikom iz ruku članice tima susjedstva Jelenje Jasminke Matrljan timu susjedstva Crikvenica predana vremenska kapsula 27 susjedstava, koja će se po izvedbi svih programa susjedstava pohraniti na 100 godina. Svečanost otvorenja uveličala je i izvrsna klapa Vinčace, uz koju su okupljeni i zapjevali.

Kako bi što bolje upoznali brdo Kotor, njegovu povijest i značaj organizirana je potom i edukativna šetnja starim naseljem pod nazivom Bilo jednom na Kotoru, koju je vodila Tea Rosić, članica tima susjedstva Crikvenica iz Muzeja Grada, nakon čega se sve nastavilo druženjem okupljenih i prepričavanjem dojmova.

Popodnevni dio programa u ponedjeljak, održan je u Dnevnom boravku susjedstva Crikvenica, tj. u Gradskoj knjižnici Crikvenica i Dvorani Zora.
Tom su prilikom predstavljena i europska susjedstva susjedstva Crikvenica – Centre for Ecological Learning Luxembourg i National Museum of Natural History iz Luxembourga. Iako vrlo različitog poslanja i ciljeva – s jedne strane veliki državni muzej koji već 150 godina radi na očuvanju prirodne baštine Luxembourga, a s druge strane udruga građana čiji se rad temelji na idejii tranzicijskog pokreta usmjerenog na prijelaz sa sadašnjeg potrošačkog društva na održivu ekonomiju – obje organizacije imaju u fokusu rada prirodu i čovjekov odnos prema njoj u današnjem ekološki vrlo osjetljivom globalnom okruženju.

Program je nastavljen otvorenjem izložbe Libuše Kirac Kotor u malom, predstavljanjem knjige Tee Matejčić Jerić Ljubav ka dura i predavanjem Kotor: kako obnoviti našu baštinu? Andree Manzoni iz Konzervatorskog odjela u Rijeci

Vikend uoči središnjeg dijela programa bio je u znaku interpretacijskih šetnji krajolikom, pa je tako u subotu organizirana vođena šetnja na temu prirodne baštine Kotora pod nazivom Čarobna primorska šuma, koju su vodili Marko Randić iz Javne ustanove Priroda i Alen Čikada iz Kallokve.

U nedjelju je također održana vođenja šetnja, ovoga puta na temu kulturne baštine: Putovima povijesti. Vodič je bio Ranko Starac iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Inicijativu susjedstva Crikvenica čine tri gradske ustanove – Centar za kulturu Dr. Ivan Kostrenčić, Gradska knjižnica CrikvenicaMuzej Grada Crikvenice čiji su kulturni programi usmjereni na istraživanje i prezentiranje dijela bogate kulturne baštine Crikvenice te kroz svoje aktivnosti okupljaju značajan broj pojedinaca i udruga s područja grada. 

Partner programa je Grad Crikvenica, a europski partneri su CELL – Centre for Ecological Learning i National Museum of Natural History Luxembourg.