Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Održano četvrto izdanje sajma 3N – Napusti normalne naprave

U okviru projekta Žiroskop, a u organizaciji udruge Drugo more, 4. i 5. rujna u prostoru Omladinskog kulturnog centra Palach, održano je četvrto izdanje programa Sajam 3N – Napusti normalne stvari. Tijekom dva dana trajanja festivala posjetitelji su imali priliku vidjeti neobične naprave često nastale uporabom svakodnevnih predmeta te su mogli sudjelovati u nekoliko kreativnih radionica.

Osnovna ideja Sajma 3N je potaknuti posjetitelje na drugačiji pogled na suvremenu tehnologiju i to kroz interaktivne instalacije, radionice i audio-vizualne izvedbe. I ove su godine u programu sudjelovali umjetnici, hakeri, izumitelji, umjetnički kolektivi i uradi-sam entuzijasti.

Svake godine program je tematski obojen, a ovogodišnja neslužbena tema bila je „igra“. Svoje je naprave i uratke predstavilo dvadesetak pojedinaca i kolektiva iz zemlje i inozemstva, među kojima su i oni koji su se prijavili putem otvorenog poziva upućenog početkom kolovoza, a to su Vitar Drinković, Christoforos Pavlakis, Arsen Ivanišević, Ante Matulić i Matej Jelović, Pavel Ruzyak, Ivan Ugrin, Music Makers (Roko Pečarić i Franciska Fis), Tin Dožić, Gregor Bogdanović Mateo Marcelić, Konrad Kropf i Marijana Šincek, zagrebački Radiona.org i Format C, riječki muzej računala Peek&Poke i drugi.

Za vrijeme trajanja Sajma održane su i radionice. Na radionicama koje su vodile Deborah Hustić i Paola Bučar iz zagrebačkog kolektiva Radiona polaznici su izrađivali svjetlosne objekte i diorame kao i „Svjetleće štapove“ pomoću kojih je moguće raditi razigrane fotografije TZV. LED grafita.

Roko Pečarić i Franciska Fis, predstavnici riječke skupine Music Makers održali su radionicu izrade žičanih instrumenata od otpadnih materijala.

Uoči izlagačkog djela sajma održana je i radionica robotike „Izradimo robotsku ruku“ koju su vodili Gregor Bogdanović i Mateo Marcelić. Polaznici radionice učili su o osnovama 3D printanja i razvojnog sustava Arduino i Raspberry Pi, a stvarali su vlastiti programski kod koji pokreće različite senzore i mehaničke dijelove robota. Radili su na izradi 3D printane ruke koja se može mehanizirati i pretvoriti u robotsku ruku sposobnu za ispisivanje raznih grafika.

Nakon završetka izlagačkog djela sajma, od 7. do 9. rujna, također u prostoru Palacha, održat će se još i radionica spekulativnog dizajna Fork this City: Građansko hakiranje urbane kulturne politike, pod vodstvom Marka-Luke Zubčića i Lea Kirinčića.

Na ovoj radionici polaznici će raditi na zamišljanju, spekuliranju i dizajniranju mogućih scenarija budućnosti riječke kulturne politike i riječkih javnih prostora. U zamišljanju mogućih scenarija polaznici će se koristiti metodom forkanja, građanskim hakiranjem urbane kulturne politike. U open-sourcce zajednici, termin forking označava stvaranje nove verzije određenog softwarea. Termin se počeo koristiti u svrhe istraživanja institucijske inteligencije u Tajvanu kada je tijekom tzv. Suncokret Revolucije grupa hakera i aktivista razvila web stranice s alternativnim javnim politikama pod imenom „g0v“ (umjesto uobičajenih „gov“) kako bi forkala proces razvoja javnih politika (http://g0v.asia/). Taj je sustav građanskog hakiranja postao jedan od temelja tajvanske radikalne open-source demokracije.