Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Civilne inicijative, Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Festival održivosti privukao brojne građane

Park Vladimira Nazora i Prirodoslovni muzej Rijeka ugostili su u petak i subotu, 18. i 19. rujna Festival održivosti koji organizira i provodi Tranzicijska inicijativa Rijeka, a realiziran je uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Riječ je o festivalu odnosno projektu kojem je glavni cilj širiti filozofiju i praksu samoodrživosti.  Dijeljenjem praktičnog znanja, savjeta i prijedloga o tome kako postati neovisan u različitim područjima svakodnevnog života želja je organizatora ukazati na važnost samoodrživosti.

U sklopu dvodnevnog programa Festivala održana su razna predavanja i radionice, primjerice o prirodnom uzgoju hrane, izgradnji prirodnim materijalima, očuvanju biološke raznolikosti hrane čuvanjem i razmnožavanjem sjemena starih sorti, prepoznavanje jestivih biljaka i njihovim ljekovitih svojstava, korištenje divljih biljaka u kuhinji, kućno kompostiranje i brojne druge srodne i ‘zelene’ teme.

Osim razmjene znanja o ovim temama koje postaju sve zastupljenije i sve važnije u društvu, u sklopu Festivala održao se i cooking show, program za djecu, obilazak botaničkog vrta, glazbeni nastupi, kao i bogata ugostiteljska ponuda.

Kako ističu organizatori, njihove aktivnosti djeluju u okviru Zero Waste načela kao i DIY (učinite to sami) i DIWO (učinite to s drugima) metoda koje uključuju zajednicu u sudjelovanje i stvaranje održivije budućnosti temeljene na suradnji i poštovanju.

Festival je okupio brojne zainteresirane građane koji su u ugodnoj atmosferi i u hladu borova slušali predavanja, dobili nova znanja i razmijenili iskustva kako osobno ili u svojoj mikro zajednici napraviti neke možda male, ali svakako vrijedne pomake u osim ‘zelenim’ temama o kojima svakako treba sve više promišljati.