Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Budimo na mi, Vijesti

Okoliš u fokusu prvog druženja Budimo na mi u veljači

U nastavku ovogodišnjih aktivnosti Budimo na mi, u četvrtak 1. veljače u ispred Malog salona, sa zainteresiranim građanima razgovarali su direktorica Društva Rijeka 2020 – EPK Emina Višnić i voditelj programa RiHub Bernard Koludrović.

Unatoč kiši, okupljeni sugrađani i sugrađanke došli su pripremljeni s prijedlozima te smo tako čuli i prijedlog za suradnju s programskim pravcem 27 susjedstava u Gorskom kotaru, ali i interes za teme koje provode susjedstva Škurinje i Drenova. Sugrađani su se raspitivali i za aktivnosti RiHuba te su ih posebno zanimali programi Civilne inicijative i Zeleni val, kojima će se kroz sustav malih potpora poticati kulturne i ekološke aktivnosti u zajednicama.

Važnost ozelenjavanja grada, javnih i privatnih površina, postavila se kao tema koju su građani prepoznali i koju podržavaju te su istaknuli svoje životne probleme i iskustva kako unaprijediti svijest o okolišu. Emina Višnić kazala je kako je i EPK timu ekološka domena itekako važna, premda možda kroz dosadašnje aktivnosti to nije bilo previše vidljivo, no podsjetila je da su pozitivni pomaci već učinjeni primjerice uređenjem tzv. Čajnog trga, dok je od aktivnosti Grada izdvojila program Malih komunalnih akcija, kojima se pomaže lokalno rješavanje komunalnih i pitanja kvalitete života u manjem dometu.

Program Zeleni val omogućit će građanskim inicijativama provedbu projekata koji će kroz manje intervencije na pojedinim lokacijama podignuti razinu odnosa prema okolišu, a posredno i povećati kvalitetu života. Kako je istaknuo Bernard Koludrović, zajednicu će se poticati na osmišljavanje, prijavu i provedbu projekata, kako bi se potaknula i odgovornost te zajednice za stvoreno zajedničko dobro. Takav odnos i odgovornost sugrađani su prepoznali kao ključan trenutak za održivost bilo koje aktivnosti koja u javnoj domeni stvara novo javno dobro.