Sjevernim Cresom se za priču Tramuntana inspirirala: Olja Savičević Ivančević

Sjeverni Cres

Na zelenom brežuljku sjevernog dijela otoka Cresa smjestila se gusta šuma poznata kao Tramuntana koja je zbog svoje raznolikosti biljnog svijeta iznimno važan primjer prirodne baštine. Vjetar je stalno prisutan klimatski element, što se odražava i na način života.
Sjeverni dio otoka Cresa poznat je i po strogo zaštićenim bjeloglavim supovima koji se ovdje gnijezde na strmim liticama iznad mora. Ova kolonija najsjevernija je europska kolonija bjeloglavih supova.
Prema posljednjem popisu stanovništva održanom 2011. godine na područjima naselja sjevernog dijela otoka Cresa živi 129 stanovnika.

 

Olja Savičević Ivančević

Olja Savičević Ivančević pjesnikinja je, prozna i dramska spisateljica rođena u Splitu 1974. godine. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru gdje je studirala i na postdiplomskom studiju književnosti.
Za rukopis „Nasmijati psa“ nagrađena je nagradom „Prozak“, dobitnica je prve nagrade „Ranko Marinković“ Večernjeg lista za kratku priču te nagrade „Kiklop“ za najbolju zbirku poezije „Kućna pravila“. Roman „Adio kauboju“ nagrađen je nagradom T-portala za najbolji roman, kao i nagradom Slobodne Dalmacije za umjetnost „Jure Kaštelan“. Prema romanu „Adio kauboju“ postavljen je istoimeni kazališni komad. Roman „Pjevač u noći“ dobio je nagradu „Libar za vajk“ („knjiga za uvijek“) na Pulskom sajmu knjige. Za dosadašnji književni rad Olja Savičević Ivančević dobitnica je regionalne nagrade festivala „Druga prikazna“ („druga priča“) u Skopju. Prema nekoliko Oljinih priča napisani su scenariji i snimljeni kratki igrani filmovi, a prema nagrađivanim dramskim tekstovima postavljeno je nekoliko predstava za djecu i mlade. Autorica je i brojnih songova za kazalište. Prema priči „Pederi“ nacrtana je grafička novela – strip (autori Žeželj-Paljan). Knjige su joj prevedene na desetak stranih jezika te objavljene u desetak europskih zemalja i u SAD-u. Živi i radi u Splitu kao slobodna spisateljica.
Dosad objavljene knjige i zbirke pjesama: „Bit će strašno kada ja porastem“ (1988.), „Vječna djeca“ (1993.), „Žensko pismo“(1999.), „Puzzlerojc“ (2005.), „Kućna pravila“ (2007.), “Mamasafari” (2012.), knjiga priča: „Nasmijati psa“ (2006.), romani: „Adio kauboju“ (2010.) i „Pjevač u noći“ (2016.), slikovnica „Šporki Špiro i Neposlušna Tonka“ (2017.) u suradnji s ilustratorom Svjetlanom Junakovićem.

Više o autorici i njezinu radu

Program je realiziran uz potporu Hotela Kimen i Campa Kovačine, u suradnji s Gradom Cresom i Gradskom knjižnicom Frane Petrića Cres te Plavica bar Cres.