Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Online panel “Aspekti i tipologije tranzicija od Habsburškog carstva u nacije-države”

U srijedu, 16. prosinca 2020.g. u 17.00 sati putem Zoom platforme održat će se online panel “Aspekti i tipologije tranzicija od Habsburškog Carstva u nacije-države”, u sklopu  programa Krajobrazi sjećanja Centra za napredne studije Sveučilišta u Rijeci koji je sastavni dio programa Doba moći Europske prijestolnice kulture.

Za sudjelovanje u online panel raspravi potrebna je prethodna prijava putem ove poveznice, a panel će se moći pratiti i putem YouTube kanala. Online panel održava se na engleskom jeziku.

Radi se o panelu istraživača iz projekta Nepotrans, čiji je cilj pružiti novi, sveobuhvatni narativ o zamjeni Habsburškog Carstva nacijama-državama na kraju Prvog svjetskog rata te s obzirom na rezultate, revidirati kategorije i koncepte kao što su države, državnost, lokalne, regionalne i nacionalne tranzicije i transformacije.

Istraživački tim bavi se četirima glavnim temama: državom, elitama, identitetima i diskursima. Prijeporne točke koje su se pojavile nakon izložbe “Nakon Velikog rata”, koja se održala u Rijeci u listopadu ove godine, dalje se razvijaju u izlaganjima istraživača koji rade na raznim aspektima post-habsburške Istočne i Srednje Europe te pružaju komparativnu regionalnu perspektivu, ali i studiju slučaja grada Rijeke u ovom odlučujućem tranzicijskom periodu kolapsa i izgradnje države.

U raspravi će sudjelovati istraživači s Instituta za političku povijest iz Budimpešte: Gábor Egry koji će prezentirati projekt ERC Nepotrans, Elisabeth Haid koja će održati predavanje „Od Istočne Galicije do Istočne Malopoljske – administrativne promjene i kontinuiteti“, Ivan Jeličić s predavanjem pod nazivom „Nacija-država kao očita opcija – političke alternative Rijeke/Fiume“, kao i Anikó Borbála Izsák s izlaganjem pod nazivom „Tko drži moć? Nacionalna vijeća i lokalne vojne snage u okrugu Satu Mare“. Jernej Kosi održat će predavanje „Prekomurje: Revolucija 1918/1919 u mađarskoj/jugoslavenskoj ruralnoj periferiji“.

Online predavanje organizirano je u suradnji s projektom Nepotrans i YUFE mrežom.