Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti, Zeleni val

Online predavanje Daniela Winterbottoma o dizajniranju terapijskih vrtova

U četvrtak, 22. listopada 2020.g. u 18.00 sati, u sklopu programa Zeleni val Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, održat će se on-line predavanje eminentnog krajobraznog arhitekta Daniela Winterbottoma

Predavanje će biti na engleskom jeziku, putem Zoom platforme, a tema predavanja su principi  dizajniranja terapijskog vrta, u sklopu čega će se prezentirati i dizajn planiranog terapijskog vrta na lokalitetu riječkog Kliničkog bolničkog centra koji je bio u planu izvedbe, no čija je realizacija nažalost zaustavljena uslijed pandemije izazvane COVIDOM-19. 

Predavanje koje moderira voditeljica sudioničkih programa RIJEKE 2020 Marija Katalinić, bit će dostupno putem ove poveznice.

Interakcija prirode i ljudi stvara iskustva koja pružaju umirujuće efekte, smanjuju stres te omogućavaju predah onima koji prolaze kroz traumatično iskustvo, tjeskobu ili se osjećaju preplavljeno emocijama. Mnogi korisnici bolničkih usluga na toj lokaciji zaprime razarajuće vijesti, dok nesigurnost prožima atmosferu, a gubitak i tuga dio su tog emocionalnog krajolika.

Dobro dizajnirani vrtovi zato nude terapeutsko okruženje, gdje neki od ovih doživljaja mogu biti proživljeni i ublaženi. Kao mjesta predaha, terapijski vrtovi nude pacijentima mjesto da povrate fizičku i psihičku snagu te gdje se bolničko osoblje može energetski oporaviti prije ponovnog angažmana sa stresnim aktivnostima.

Profesor Daniel Winterbottom (RSLA, FASLA) eminentni je krajobrazni arhitekt, u Hrvatskoj poznat po uređenju terapijskog parka u sklopu Psihijatrijske bolnice Rab. Winterbottom, između ostalog, radi na Odjelu krajobrazne arhitekture Sveučilišta Washington te je direktor Design/Build programa. 

Program financijski podržava Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.