Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Izvan pravaca, Vijesti

Opera industriale pretvorila Riječku luku u zadivljujuću pozornicu i uvela Rijeku u godinu Europske prijestolnice kulture

U središnjem programu otvorenja hrabre poruke o vrijednostima na kojima počiva moderna Europa. U publici nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Neobičnom Operom industriale Riječka je luka večeras pretvorena u golemu pozornicu na kojoj je uz zvukove rada, industrije i buke nastupilo tisuće izvođača. O Bella Ciao bila je završna pjesma kojom je Rijeka simbolički podsjetila Europu i Hrvatsku na slobodu koju građani Europe žive u proteklih 75 godina – È questo il fiore del partigiano, morto per la libertà!

Poruke koje su se u tom trenutku velikim slovima ispisivale na svjetlosnim instalacijama bile su: AJMO RIJEKA; FORZA FIUME; LUKA RAZLIČITOSTI; TOLERANCIJA, POŠTOVANJE, SUŽIVOT, MIR, ANTIFAŠIZAM, UMJETNOST, EUROPA, KULTURA

Službeni početak bogate kulturne godine obilježili smo odajući počast riječkim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji ovog kraja. Kao lokaciju odabrali smo upravo Riječku luku jer je ona simbol moderne i otvorene Rijeke, zbog čega je i slogan Rijeke Europske prijestolnice kulture Luka različitosti. Jedinstvenost ovog programa osigurala je i brojna publika na Molu longu koja je zvonila, navijala, stvarala buku i svjetlo, te tako sudjelovala u izvedbi kao živi instrument, ali i brojna publika zbog koje sve ovo radimo“, istaknula je Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020. odmah po završetku izvedbe.

U Operi industriale, nastaloj prema glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved) u orkestraciji hrvatskog kompozitora, maestra Frana Đurovića, u ovom su središnjem programu otvorenja u Riječkoj luci nastupili brojni glazbenici, među kojima i DB Indoš – Kuća ekstremnog glazbenog kazališta s Rumoristima kao izvođačima, mješoviti Pjevački zbor otvorenja Europske prijestolnice kulture predvođen Jekom Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića, orkestar gudača i puhača.

U izvedbi je također sudjelovao i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču – Mieskuoro Huutajat te ansambl od dvadeset riječkih gitarista, deset bubnjara, plesači i radnički orkestar brusilica, varioca i iskri.

Ova je urbana riječka opera donijela podsjetnik na bogatu i burnu riječku povijest, donijela je  poruke poštovanja prema snazi radnika u životu modernog grada, radnika  koji su s ponosom gradili Rijeku. Tematski se ova izvedba dotakla i Janka Polića Kamova, najvećeg riječkog pisca, preteče europske književne avangarde i donijela izvođenje njegovih stihova u posebnom stilu.

Finski je zbor muškaraca koji vrište izveo himne svih država pod kojima je Rijeka postojala u proteklih sto godina. U velikom finalu izvedbe svi su se izvođači okupili u izvedbi pjesme Bella Ciao – rock gitaristi, bubnjari, Pjevački zbor otvorenja EPK, orkestar, finski zbor Huutajat, DB Indoš velik broj publike. Uz poruke koje su pratile ovu izvedbu Rijeka je pokazala više nego jasno koje vrijednosti njeguje i zastupa, koje poruke svojim programom želi poslati Europi i svijetu. Narator u izvođenju bio je Zoran Prodanović Prlja, a spektakl  je završen uz veliki vatromet.

Rijeka se zabavlja do ranog jutra

Zabava se u Rijeci nastavlja do ranih jutarnjih sati na trgovima, u kafićima i klubovima.

Dobro došli u Rijeku, Europsku prijestolnicu kulture, jedan od najzanimljivijih gradova Europe u ovoj godini! – poruka je koju Rijeka šalje!