Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Otkrivene “Tajne Lujzijane” u susjedstvu Delnice EPK

U nedjelju, 14. lipnja u Delnicama je održan cjelodnevni program „Tajne Lujzijane“, nastao u sklopu programa 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture i projekta Centriphery, koji sufinancira program Europske unije Kreativna Europa.

Umjetnički program „Tajne Lujzijane“ priča priču o nekoliko važnih segmenata života u Delnicama. Povijesnom – kroz koji Delnice baštine bogatstvo i svjedoče o postanku važnoga prometnog pravca, sadašnjem – u kojem Delnice izostaju s kartografije važnih tranzitnih putova bez mogućnosti ekonomskog razvoja i značaja te budućem – koji sagledava kulturu kao bogatstvo i nov način promišljanja životnih okolnosti.

Ovom se inicijativom željelo ukazati na svaki od spomenutih segmenata i suodnosa zajednice, ekonomije, kulture i umjetnosti. Tako su program u Delnicama činila tri glavna elementa, koja su nastala u suradnji s brojnim umjetnicima domaće i inozemne kulturne scene. To su „Kartografija divljine“, „Delničke priče“ i predstava „I-Lujzijana magic show“. Posjetitelji su se također u Dnevnom boravku susjedstva mogli družiti s umjetnicima i razgledati putujuću multimedijalnu izložbu „Transformation Incubator“.

Multimedijalna putujuća izložba „Transformation Incubator“

Transformacijski inkubator putujuća je izložba u sklopu projekta Centriphery. Svi umjetnici uključeni u projekt pripremaju kutiju koja predstavlja njihov umjetnički rad nastao u sklopu projekta. Kutije su interaktivne, zamišljene su da posjetitelji mogu listati, uzeti u ruke i razgledati sadržaj kutija, kako bi se prenio doživljaj s drugih lokacija. Izložba se prenosi i nadopunjava u svakoj zemlji sudioniku projekta, pa tako i u Hrvatskoj i to na dvije lokacije – u Delnicama i u Mrkoplju. Izložba je do sada prikazana u Austriji i Nizozemskoj, a nakon Hrvatske seli se u Dansku. Izložene su kutije: „Bike Ratchet Tour“ – Festival der Regionen (Perg, Austrija) – umjetnici: Conny Zenk (Austrija), Cornelia Scheuer (Austrija), Gustavo Ciríaco (Portugal) i Kalin Serapionov (Bugarska), zatim „Museum of Stillness“ – Festival Cultura Nova (Heerlen, Nizozemska) – umjetnički kolektiv Hoge Fronten/ Lieke Benders (NL), u suradnji s Toneelgroep Maastricht/Bart Bijnens (NL), EricMinh Coung Castaing (FR) te Livia Coloji (Rumnunjska).

Delnička kutija tako će predstavljati umjetničke radove finskih umjetnika Anna-Marie Karvonen i Tatu Nenonen te Delničanina Matije Kezelea.

Umjetničke instalacije i audio priče u spilji Malenca i Bakarčevom slapu

Umjetnici koji su pripremili delničku kutiju u sklopu susjedstva Delnice sudjelovali u svojevrsnom otkrivanju i turističkoj valorizaciji prirodnih ljepota Gorskog kotara. Radi se o spilji Malenca u Crnom lugu i Bakarčevom slapu u Delnicama, na kojima su realizirana dva projekata.

„Kartografijom divljine“, u izvedbi umjetnika Damjana Kovača i Marka Burića, otkrile su se vizure šuma Gorskog kotara i skrivenih prirodnih ljepota. Umjetničke instalacije u prostoru divljine, nastale od prirodnih materijala predstavljaju skrivena mjesta idealna za susret prirode i čovjeka i pružaju posjetiteljima boravak u netaknutoj prirodi Gorskog kotara. Neinvazivne intervencije u prostoru divljine omogućile su otkrivanje tajnih lokaliteta uz Lujzijanu, stavljajući naglasak na prirodne ljepote i njihov potencijal u suvremenom načinu života.

Anna-Mari Karvonen, Tatu Nenonen i Matija Kezele istražili su pak mitove i legende Delničkog kraja, koji čine ishodišnu točku njihova umjetničkog rada i zabilježili ih u „Delničke priče“ koje je svaki posjetitelj lokaliteta „Kartografija divljine“ mogao čuti i doživjeti kroz multimedijalni audio zapis u QR kodu smješten na lokacijama u prirodi.

Dok umjetničke instalacije „Kartografije divljine“ ostaju kao trajni postav u prirodi, „Delničke priče“ mogu se poslušati do 14. rujna 2020. Posjetitelji lokacije mogu samostalno obići, a do njih mogu doći uz pomoć koordinata: Bakarčev slap (45°24’33.9”N 14°48’56.2”E) te spilja Malenica (45°25’12.0”N 14°41’46.2”E).

Svečano otvaranje susjedstva Delnice uz predstavu „I-Lujzijana magic show“

Središnji dio dana bilo je svečano otvaranje programa susjedstva Delnice i praizveba I-Lujzijana Magic Showa u Radničkom domu, u večernjim satima.

Predstava I-Lujzijana magic show, u režiji i koreografiji Branka Žak Valente, komični je show, hibrid svojevrsnog TV natjecateljskog talent showa, stand up komedije i burleske kojoj se gledateljima predstavljaju utopijske vizije Gorskog kotara kao svjetski poznatog turističko-ekološkog rezervata “koji samo što nije ugledao svjetlo dana”.

Uslijed Covid-19 epidemioloških mjera tim susjedstva Delnice odgodio je putovanje u Slovačku i svoje europsko susjedstvo. No, sa slovačkim susjedima iz Košica, grada koji je nosio titulu Europske prijestolnice kulture 2013., već je ostvaren kontakt i otpočela je komunikacija u nadi da će se dogoditi i međusobni posjeti i predstavljanje autentičnog slovačkog sela Vikolinec, koji je pod UNESCOvom zaštitom zbog svog specifičnog suživota sa šumom i tradicijskim stolarskim i drugim zanatima vezanim uz drvo.

Centriphery projekt u susjedstvima Europske prijestolnice kulture

Susjedstva Delnice i Mrkopalj Europske prijestolnice kulture dijelom su interdisciplinarnog europskog projekta CENTRIPHERY koji potiče dijalog između profesionalnih međunarodnih umjetnika različitih umjetničkih disciplina, lokalnih umjetnika i stanovništva te se kroz navedene procese stvaraju novi sadržaji i umjetnička djela kojima se  periferne europske lokacije postavljaju u centre umjetničkih događanja. U projektu sudjeluje devet institucija i festivala iz cijele Europe koje će u periodu od 2019. do 2022. godine izabrane lokacije, mjesta i gradove, među kojima su Delnice i Mrkopalj pretvoriti u kreativne centre i proizvesti novi umjetnički sadržaj direktno doprinoseći rastu i razvoju lokalne zajednice. Polazna točka umjetničkih istraživanja je nematerijalna kulturna baština lokalnih mitova i priča te njihove važnosti za identitet regije. Osim njegovanja nasljeđa kreira se potencijal razvoja suvremene regionalne i europske priče koje će stvoriti “buduće mitove” regije i Europe. Suradnja i povezivanje građana i umjetnika iz različitih dijelova Europe poboljšat će međukulturalni dijalog, promovirati međusobno razumijevanje, poštivanje različitosti europskih kultura i promicati vrijednosti Europe.

Centriphery predvode Festival of Regions (Austria), u suradnji s 8 europskih partnera: New Culture Foundation (Bulgaria), Dansehallerne (Denmark), Espoo City Theater (Finland), La Manufacture Collectif Contemporain (France), Rijeka 2020 (Croatia), Cultura Nova Festival (Netherlands), Walk & Talk (Azores, Portugal) and Prin Banat (Romania).