Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Otvara se izložba o Riječaninu Franji Kresniku – čovjeku koji je čitao violine i otkrio „tajnu“ Stradivarijeve violine

U sklopu Europske prijestolnice kulture, u Pomorskom i povijenom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvara se izložba Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona u sklopu koje će biti izložene i Stradivarijeva te Guarnerijeva violina.

Autori izložbe su Tamara Mataija, Faust Cacciatore i Tea Perinčić. Autori dizajna izložbe su Sanjin Kunić i Nikolina Radić Štivić.

Generalni pokrovitelj izložbe je Generalni konzulat Italije u Rijeci uz podršku Talijanske Unije, Festivala Kvarner, tvrtke Infobip iz Vodnjana i tvrtke Prostorija iz Svetog Križa Začretje. Izložba se sufinancira sredstvima Ministarstva turizma RH, Ministarstva kulture RH, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog Primorja Rijeka sutra, 6. prosinca, u 18 sati, otvara se izložba Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona. Izložba je dio projekta Europske prijestolnice kulture, programskog pravca Doba moći koji se bavi Rijekom i temama koje su obilježile grad.

Donosi priču o Riječaninu Franji Kresniku, liječniku i istinskom zaljubljeniku u violine koji se u prvoj polovici dvadesetog stoljeća više no itko približio nenadmašnom misteriju gradnje violina koje su u talijanskom gradiću Cremoni, na prijelazu sa 17. na 18. stoljeće, gradili Antonio Stradivari i Giuseppe Guarneri del Gesú. Njihovo umijeće još uvijek, unatoč tehnologiji, nitko nije nadmašio te najbolji svjetski violinisti i dalje preferiraju svirati na Stradivarijevim i Guarnerijevim instrumentima.

Zašto su baš njihove violine najbolje na svijetu i dalje je nepoznanica u svijetu glazbe pa tako i predmet znanstvenih istraživanja. No, prije stotinjak godina, jedan Riječanin došao je do odgovora na ovo pitanje. Bio je to dr. Kresnik koji je svome gradu, ali i cijelom svijetu ostavio impresivno nasljeđe. Ostvario je izuzetne rezultate i postao čovjek koji čita violine, kako su ga tada nazivali.

Stoga, u povodu 150. godišnjice rođenja dr. Franje Kresnika, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka (PPMHP) u sklopu projekta Europska prijestolnica kulture postavlja izložbu posvećenu djelu i nasljeđu Franje Kresnika, izuzetnog čovjeka koji je, nažalost, unatoč zaista impresivnoj ostavštini ostao nepoznat većem dijelu javnosti.

Ovom će izložbom prezentirati njegov život, rad i violine koje je izradio, ali i ponuditi Kresnikov odgovor na pitanje o tajni kremonskih violina.

“Franjo Kresnik, Sušačanin i Riječanin, uspješan pedijatar, boem, bio je korak ispred svoga vremena, a svojim je životom i radom, upornošću i predanošću pokazao kako se mogu prevladati granice koje su političke prilike iscrtale u Rijeci, gradu u kojem je proveo veći dio života. Izložba je posvećena djelu i nasljeđu izuzetnog čovjeka koji je, nažalost, unatoč zaista impresivnoj ostavštini ostao nepoznat većem dijelu javnosti. Europska prijestolnica kulture i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka ovom izložbom nastoje barem dijelom ispraviti tu nepravdu pa će tako kroz ovu izložbu prezentirati njegov život, rad i violine koje je izradio. Također, u čast dr. Kresniku izložba će ugostiti i osam violina iz Muzeja violina iz Cremone, među ostalim i po jednu violinu Antonija Stradivarija i Giuseppea Guarnerija del Gesú, zahvaljujući partnerstvu našeg Muzeja i kremonskog Muzeja violina”

,poručila je Radić Štivić koja je napomenula i da se radi o drugoj po redu izložbi programa PPMHP-a Granice – između reda i kaosakoji se provodi u sklopu Europske prijestolnice kulture.

U sklopu izložbe bit će održano i više koncerata na Kresnikovim i kremonskim violinama, prvi već sutra na otvaranju kada će na violinama Stradivarija i Guarnerija svirati Marco Bronzi, uz pratnju  Davida Buranija na harfi.

Kremonske violine u Rijeci bit će izložene do 8. ožujka 2020., kada će ih zamijeniti instrumenti iz fundusa PPMHP-a. Sama izložba Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona ostaje otvorena do siječnja 2021.