Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti

Otvara se RiHub – rasadnik kreativnog g.rada

Dugo iščekivani, novi gradski kulturni centar RiHub svoja će vrata otvoriti 25. rujna za sve građane.

O aktivnostima koje će uslijediti, kao i o važnosti ovog projekta, na konferenciji za medije govorili su direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić, gradonačelnik grada Rijeke Vojko Obersnel te voditelj RiHuba Bernard Koludrović.

RiHub bit će u pravom smislu riječi rasadnik inovativnog i kreativnog grada budući će ovaj prostor objediniti informativni centar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, centar sudioničkih programa u kojima će građani moći prijavljivati, birati i realizirati svoje projekte, multifunkcionalnu dvoranu spremnu ugostiti brojna događanja, ali i prvi otvoreni coworking prostor u Rijeci.

Tako će u ovom prostoru kulturni i kreativni profesionalci pronaći mogućnost coworkinga – privremenog i povremenog rada, čime grad Rijeka dobiva značajan kulturni i turistički resurs, istaknuto je na konferenciji. Otvaranje RiHuba ujedno je i nakon prošlogodišnjeg otvaranja nove zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u kompleksu Benčić, nastavak započetog procesa obnove napuštenih prostora i njihove prenamjene u kulturne svrhe. Vrijednost investicije Grada Rijeke u obnovu RiHuba, bivšeg Bernardija, iznosi nešto više od 500.000 eura, čime je saniran podrumski i prizemni prostor, a građevinski radovi na objektu započeli su u rujnu prošle godine te su završili ljetos.

Na konferenciji je istaknuto kako je RiHub otvoren građanima Rijeke jer će se upravo ovdje moći uključiti, sudjelovati u projektima, zajednički stvarati, raditi, učiti i volontirati, a prvu priliku za to imat će pokretanjem kampanje „Uključi se“. Tako će najvažniji segment rada RiHuba za početak biti programi uključivanja građana – sudionički programi Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana – kroz koje će naši sugrađani i sugrađanke dobiti priliku izravno predlagati, odlučivati i realizirati aktivnosti za projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Službeno otvaranje RiHuba – rasadnika kreativnog grada bit će u utorak 25. rujna 2018. u 19 sati. Uoči službenog otvaranja istog će dana biti organizirana i permakulturna radionica, mini konferencija “Civilne prakse su dobre prakse” i predstavljanje sudioničkih programa Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana, a nakon otvaranja planiran za glazbeni program na dvije pozornice na kojima nastupaju Goran Tomić Trio i Dr. Smeđi šećer.

Program:

16:00 – 17:30 Permakulturna radionica Ane Smokrović
17:30 – 19:00 Goran Tomić Trio
17:30 – 18:30 Mini konferencija “Civilne prakse su dobre prakse”
18:00 – 18:45 Speed dating – predstavljanje sudioničkih programa Civilne inicijative, Zeleni val i Vijeće građana te programa Učionica u izravnom razgovoru s timom RIJEKA 2020
19:00 – 19:30 Službeno otvorenje
19:30 – 21:30 Dr. Smeđi šećer