U novootvorenom riječkom kulturnom centru RiHubu, u petak je otvoren Stručni seminar Vijeća Europe o kulturi, kreativnosti i umjetnoj inteligenciji pod nazivom „I-relevantost kulture u dobu umjetne inteligencije“.

Otvarajući skup, Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture napomenula je da Rijeka domaćin tog skupa zahvaljujući tome što nosi titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine te zato što Hrvatska predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe od svibnja 2018. do studenog 2018. U tom razdoblju organizirano je 19 kulturnih programa, a ovaj seminar tek je jedan od njih.

Marko Filipović, riječki dogradonačelnik, izrazio je zadovoljstvo što je ovo već treći međunarodni skup u Rijeci ovog tjedna, podsjetivši sudionike skupa i da je Rijeka izabrana za najbolji hrvatski grad u kategoriji Smart city za 2018.

Matjaž Gruden, čelnik direktorata za ljudska prava Vijeća Europe, upozorio je da će razvoj koji se odnosi na AI (umjetnu inteligenciju) biti jedna od ključnih transverzalnih tema Vijeća Europe u narednim godinama.

Jedno od središnjih pitanja seminara svakako je interakcija kulture, umjetnosti i umjetne inteligencije pri čemu je važno razmotriti kako ćemo se prilagoditi pa i zaštititi od AI.

U programu seminara koji okuplja pedesetak gostiju sudjeluju neki od najutjecajnijih stručnjaka za temu odnosa kulture i umjetne inteligencije poput Gerfrieda Stockera, umjetničkog direktora Ars Electronica centra u Linzu, Mattea Pasquinellija, koordinatora istraživačke grupe za Kritičku strojnu inteligenciju ZKM u Karlsruheu, Régine Debatty, najbitnije europske blogerice na području novih medija, autorice We Make Money Not Art i Felixa Staldera, moderatora ključne mailing liste Nettime i profesora Digitalne kulture i mrežne teorije na sveučilištu u Zürichu.

U sklopu seminara, u riječkom RiHubu priređena je i izložba Vladana Jolera pod nazivom Anatomija sustava umjetne inteligencije.