Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Lungomare Art, Vijesti

Otvorena Lungomare Art umjetnička instalacija Sofie Thorsen u Brseču

Bajkoviti Brseč, gradić sa srednjovjekovnom gradskom jezgrom smješten na litici visoko iznad mora odakle se pruža veličanstven pogled na cijeli Kvarner, od petka je bogatiji za još jednu trajnu skulpturu koja je ondje svečano otvorena, u sklopu programa Europske prijestolnice kulture.

Radi se o skulpturi Potezi i rezovi, danske umjetnice s austrijskom adresom Sofie Thorsen, smještenoj u malom parku pored novouređenog boćarskog igrališta, na samom ulazu u povijesnu jezgru Brseča.

U programu otvorenja sudjelovali su načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, predsjednica Udruge građani Brseča Iva Galović, koja je pročitala pismo umjetnice Sofie Thorsen i posljednja učiteljica područne škole Brseč Sonja Jedretić.

Između načelnika Staraja i gradonačelnika Obersnela odigran je i kratki boćarski meč na obnovljenom i novootvorenom boćarskom igralištu, čemu su se kasnije pridružili i svi zainteresirani, a boćari iz Brseča bili su na usluzi onima koji su o boćanju htjeli naučiti više.

Sve prisutne zabavljali su Župni zbor svetog Jurja Brseč i harmonikaš Dejan Jedretić, a druženje se nakon otvorenja nastavilo u Konobi Batelan.

Lokalna priča pretočena u spomenik za budućnost

Inspirirana činjenicom koja je zadesila ovu malenu lokalnu zajednicu, a to je da se 2018. zbog nedostatka djece nakon više od 150 godina rada zatvorila tamošnja osnovna škola, Thorsen je u parku smjestila kamene objekte na kojima je ispisala oblike koji se odnose na lokalne priče i dječje crtarije iz pronađenih učeničkih bilježnica. Oblik ove skulpture, koja se sastoji od tri zasebna dijela, koja mogu poslužiti kao klupe za okupljanje i druženje, inspiriran je oblikom papira, a fragmenti tekstova urezani u kamen obojani su plavom bojom, kako bi simbolizirali kemijsku olovku na papiru.

Kako bi umjetnica što bolje upoznala lokalnu zajednicu kojoj posvećuje svoj rad,  svoje je iskustvo s njom podijelila učiteljica Sonja Jedretić te Anton i Ana, iz zadnje generacije učenika škole, a u pripremi su sudjelovali i brojni mještani Brseča.

Osim na obrazovnu funkciju zgrade osnovne škole, Sofie Thorsen svojim je djelom dala obol i znamenitoj hrvatskoj književnoj ličnosti Eugenu Kumičiću koji se u Brseču rodio 1850. godine i ondje često boravio.

Potezi i rezovi, druga je u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje se postavljaju na području Kvarnera, u sklopu programa Lungomare Art, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. U ovom se programu domaći i strani umjetnici povezuju s lokalnim sredinama te svoju inspiraciju nalaze u stvarnom životu stanovništva i pričama koje dodiruju sadašnji trenutak.

Glavni partner RIJECI 2020 na realizaciji ovog projekta bila je Općina Mošćenička Draga, a veliku i nesebičnu pomoć pružila je Udruga građana Brseča. Svoje gostoprimstvo iskazali su Ljubo i Mirna de Karina, a financijsku potporu projektu pružili su Austrijski kulturni forum Zagreb i Federalno ministarstvo Republike Austrije za Europu, integracije i vanjske poslove te Danish Arts Foundation.