Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Lungomare Art, Vijesti

Otvorenje Lungomare Art instalacije Puli Mȁlina u Lovranskoj Dragi

Puli Mȁlina je prva u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje će biti postavljene na području Kvarnera u sklopu programa Lungomare Art projekta Europske prijestolnice kulture.

U petak, 26. lipnja 2020. prekrasna Lovranska Draga mjesto je za kratki after job predah ili pak nešto dulju šetnju prirodom. Naime, već od popodnevnih sati ovdje počinje mala, a ipak velika proslava u povodu dovršetka i otvorenja trajne skulpture paviljona  Puli Mȁlina, umjetnika Davora Sanvicentija, koja je ondje postavljena u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Okupljanje sudionika zakazano je za 15.30 sati u centru Lovranske Drage, odnosno kod potoka, legendarne špine i šterne. Prisutne očekuje zdravica uz živu svirku – proslavljeni liburnijski jazzer Damjan Grbac i njegov sastav GIIPUJA (Glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanima) svirat će skladbe sa svog albuma prvijenca ”GIIPUJA, Ćo!’’.

U 16 sati i formalno će se otvoriti instalacija Puli Malina, a program se nakon toga nastavlja na šterni uz još jedan blok “Ča jazza”. Druženje se potom seli u restoran Draga di Lovrana uz malu zakusku i glazbu po odabiru DJ Jericha.

Lovranska Draga prekrasna je destinacija koja  svojom okolnom prirodom i posebnošću samog mjesta podjedanko budi interes turista i stanovnika Rijeke i šire okolice. Postavljenom instalacijom ovo mjesto dobiva novu vrijednost i razlog više za posjet, šetnju prirodom i uživanje u pejzažima Kvarnera.

Autor instalacije “Puli Mȁlina” je umjetnik Davor Sanvincenti, projektantica je Iva Peručić, a radove je izvela tvrtka Kapitel iz Žminja.

Kako se u opisu instalacije navodi, voda je oduvijek imala važnu ulogu u životu mještana Lovranske Drage te je u njezinu zemlju ucrtala živu mrežu puteva, staza i mostića, a na takvoj jednoj stazi – na pronađenim ostacima staroga mlina – smjestio se “Puli Mȁlina”, objekt inspiriran tradicijskim poljskim skloništima.

Njegova je baza izgrađena od kamenih ostataka mlina, dok je u interijeru korišteno drvo lokalnog maruna. U svako doba godine, ovaj će paviljon sa svojim šumskim vrtom biti prirodni zaklon putniku, šetaču, prolazniku, mjesto za druženje ili tišinu. Na datume godišnjih ekvinocija – zbog specifičnoga položaja južnoga prozora – posjetitelj ima priliku doživjeti susret i igru sunčevih zraka i vode.

Glavni partner Rijeci 2020 na realizaciji ovog projekta bila je Općina Lovran, a pomoć i ruku suradnje pružio je i Park prirode Učka. Posebne zahvale putuju gospodinu Arsenu Brumnjaku na poklonjenim marunima korištenima u interijeru paviljona te svim članovima lokalne zajednice, mještanima Lovranske Drage koji su razgovarali s autorom u tiijeku priprema ovog umjetničkog rada.

Inače, riječ je o prvoj u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje će biti postavljene na području Kvarnera u sklopu programa Lungomare Art, projekta EPK.

Suvremena umjetnost u ovom projektu izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama, stvarajući novi  kulturno-umjetničko-turistički put, koji donosi posebnu novu vrijednost mjestima koja su obuhvaćena ovim programom. Lungomare Art gradi spomenike za budućnost!