Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Lungomare Art, Vijesti

Otvorenje umjetničke instalacije “Potezi i rezovi” u Brseču

“Potezi i rezovi” druga je u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje se postavljaju na području Kvarnera, u sklopu programa Lungomare Art, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

U petak, 3. srpnja 2020.g., u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, održat će se otvorenje trajne umjetničke instalacije Potezi i rezovi Sofie Thorsen, danske umjetnice s austrijskom adresom. Okupljanje sudionika zakazano je za 18.00 sati u malom parku pored boćarskog igrališta, na samom ulazu u povijesnu jezgru Brseča. Tu će se održati protokolarni i zabavni dio otvorenja uz prigodni glazbeni program, nakon čega se druženje okupljenih nastavlja u Konobi Batelan.

U prigodnom zabavnom programu sudjeluju ”Župni zbor svetog Jurja Brseč” i harmonikaš Dejan Jedretić, a bit će održan i kratki boćarski meč na obnovljenom i novootvorenom boćarskom igralištu (jogu) između domaćina, načelnika općine Mošćenička Draga Riccarda Staraja i gradonačelnika Rijeke, grada koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture, Vojka Obersnela.

Njima će se pridružiti i boćari iz Brseča, koji će za vrijeme trajanja programa biti na raspolaganju svima koji bi htjeli probati boćati ili naučiti neki novi trik iz boćarskog svijeta.

O umjetničkoj instalaciji Potezi i rezovi

Malena lokalna zajednica Brseča, mjesta sa srednjovjekovnom gradskom jezgrom smještenog na litici visoko iznad mora odakle se pruža veličanstven pogled na cijeli Riječki zaljev, morala je prihvatiti da se 2018., nakon više od 175 godina rada, zbog nedostatka djece, zatvorila mjesna osnovna škola. Umjetnica Sofie Thorsen trajnom umjetničkom instalacijom Potezi i rezovi povezuje dvije lokacije – trenutačno nekorištenu zgradu osnovne škole i mali park smješten pored boćarskog igrališta na samom ulazu u povijesnu jezgru Brseča.

U tom parku postavila je kamene objekte na kojima je ispisala oblike koji se odnose na lokalne priče i dječje crtarije iz pronađenih učeničkih bilježnica. Oblik ove umjetničke instalacije inspiriran je oblikom papira, a fragmenti tekstova urezani u kamen obojani su plavom bojom, kako bi simbolizirali kemijsku olovku na papiru. Objekti mogu poslužiti, primjerice, kao klupe gdje se mještani mogu družiti i opuštati.

Osim na obrazovnu funkciju zgrade osnovne škole, Sofie Thorsen svojim djelom podsjeća na znamenitu hrvatsku književnu ličnost Eugena Kumičića koji se rodio u Brseču 1850. i ondje često boravio.

Zajedništvo lokalne zajednice u realizaciji projekta

Glavni partner RIJECI 2020 na realizaciji ovog projekta bila je Općina Mošćenička Draga, a veliku i nesebičnu pomoć pružila je Udruga građana Brseča. Svoje gostoprimstvo iskazali su Ljubo i Mirna de Karina, a s autoricom umjetničke instalacije svoje je iskustvo podijelila Sonja Jedretić, posljednja učiteljica brsečke škole. Svoju priču kao inspiraciju za sam rad, s autoricom su nesebično podijelili Anton i Ana, iz zadnje generacije učenika škole, a u pripremi su sudjelovali i brojni mještani Brseča.
Financijsku potporu projektu pružili su Austrijski kulturni forum Zagreb i Federalno ministarstvo Republike Austrije za Europu, integracije i vanjske poslove te Danish Arts Foundation.

Lungomare Art gradi spomenike za budućnost

Potezi i rezovi, druga je u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje se postavljaju na području Kvarnera, u sklopu programa Lungomare Art, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.
U ovom se programu domaći i strani umjetnici povezuju s lokalnim sredinama te svoju inspiraciju nalaze u stvarnom životu stanovništva i pričama koje dodiruju sadašnji trenutak. Lungomare Art gradi spomenike za budućnost!

 

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19.

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.