Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti, Zeleni val

Ozelenjivanje kvarta simbolom grada

“Ozelenjivanjem kvarta simbolom grada” na Kozali nastavljena realizacije projekata Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u sklopu Zelenog vala

“Ozelenjivanje kvarta simbolom grada” inicijativa je građana koji su svoj kvart – Kozalu, pa time i samu Rijeku odlučili dodatno oplemeniti te svojim susjedima uljepšati okoliš i stvoriti novo mjesto za druženje! Ideju su prijavili Zelenom valu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u sklopu prve akcije “Uključi se!” krajem prošle godine.

Ozelenjivanje

Projekt Kristiana Starčića i Gorana Jovanića izvodi se na javnoj površini između zgrada u Ulici Aleksandra Mamića 7 i 9 na Kozali. Prostor se nalazi ispod parka za djecu u kojem su sprave za igranje i stol za stolni tenis. Na navedenoj površini nekada su bila posađena stabla amula, no od njihovog propadanja i rušenja do danas, površina nije bila obnovljena novim zelenilom.

U prvoj fazi trebalo je očistiti zapušteni prostor, druga faza bilo je nastajanje velikog murala s riječkim motivima na zidu parka, kojeg je naslikala akademska slikarica Jadranka Lacković, da bi se nakon toga počele postavljati klupice. Na kraju, posadit će se stabla kaki jabuke,  mandarine i trešnje, čiji su plodovi najslađi upravo u vrijeme proslave zaštitnika Rijeke – Sv. Vida.

Ozelenjivanje

Završetku realizacije projekta, o čemu smo se uvjerili na licu mjesta, najviše se vesele djeca koja žive u obližnjim zgradama i koja su pomagala pri svakom koraku ove obimom male, ali itekako vrijedne akcije. Oni su sami izmislili stihove pjesme, koju je Jadranka ucrtala u mural, pa odnedavno imaju novo omiljeno mjesto za igru, druženje i zabavu.

Zahvaljujući inicijativi samih građana tj. projektu „Ozelenjivanje kvarta simbolom grada“ na Kozali se u ovim ljetnim mjesecima čuje još veseliji dječji smijeh, cika i vika. A na klupicama uvijek ima mjesta za sve generacije koje slobodno vrijeme žele provesti sa svojim susjedima, družeći se u maloj zelenoj oazi užurbane Rijeke.