Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Počele prijave za Zoom radionicu “Kultura u nenamjernom digitalnom okruženju”

U ponedjeljak 28. rujna 2020.g. od 10.00 do 13.45 sati u digitalnoj formi, putem Zoom video konferencije, održat će se radionica Kultura u nenamjernom digitalnom okruženju. Treća je to u nizu radionica u sklopu programa Sudjelovanje u kulturi : raznolikosti i inkluzija.

Voditeljice radionice su Tatjana Aćimović i Sanja Bojanić, a gostujuće izlaganje i praktikum održat će Robert Tomić Zuber i Tino Vodanović.

Prijave na radionicu su obavezne i to putem ovog linka.

Poteškoće i izazovi uzrokovani pandemijom COVIDA-19 s kojima su se suočile kreativne i kulturne industrije, jednako kao i posljedice nemogućnosti djelovanja, velikih su razmjera. 

Na radionici će, između ostalog, biti riječi o tome koliko i kako nacionalne strategije, programi i mjere za preživljavanje i oporavak od posljedica krize odgovaraju na novonastale teške okolnosti za kulturne i kreativne industrije, a u fokusu su i potencijali digitalnog okruženja i platformi, jednako kao i nedostatne mogućnosti za prijenos određenih kulturnih sadržaja u (obvezno) digitalno okruženje.

Rijetki primjeri pozitivnih praksi dokaz su učinkovitog odgovora na novonastalu krizu, jednako kao i ukazivanje javnom sektoru na nedostatak adekvatne reakcije prema rastućim potrebama javnog mnijenja.

Digitalno okruženje platforma je učestalih povreda prava pojedinaca i manjkavih legislativnih okvira zaštite. Radionica će biti prilika da se sudionici upoznaju i sa studijama slučaja kompleksne mikroagresije u novim okolnostima digitalnog okruženja spram osoba s invaliditetom.

Radionica počinje u u 10.00 sati predstavljanjem sudionika, nakon čega će se od 10.30 do 11.15 sati  razgovarati o pandemiji COVIDA-19 i njenom utjecaju na globalne prometne trendove i progresivni civilizacijski razvoj te o izazovima kulturnih i kreativnih industrija u okolnostima pandemije.

Od 11.15 do 12.00 sati tema će biti nacionalne mjere za preživljavanje i oporavak od posljedica COVID-19 krize, kao i o potencijalima i nedostacima kulturnih sadržaja za prijenos u digitalno okruženje.

Nakon kratke 15-ominutne pauze, radionica se od 12.15 do 12.45 sati nastavlja gostujućim izlaganjima. Robert Tomić Zuber prikazat će primjer dobre prakse – Rplus, a od 12.45 do 13.30 sati Tino Vodanović govorit će o mikroagresijama u digitalnom okruženju. 

Od 13.30 do 13.45 sati slijede pitanja i odgovori sudionika.

U okviru radionice bit će predstavljena i publikacija Kuhinja različitosti – presjek programa održanih u sklopu programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.
Kuhinja različitosti pravac je unutar kojeg se između ostalog i provodi projekt „Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama“, a koji se tijekom proteklih godina bavio manjinama i migracijama kroz različita područja kulture i društvenog života, u suradnji s riječkim, uglavnom manjinskim zajednicama i društvenim skupinama. Svi sudionici će na poklon dobiti svoj primjerak te publikacije.

Radionica se održava u sklopu projekta „Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama“  sufinanciranog kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020).

 

O voditeljicama i gostujućim izlagačima radionice Kultura u nenamjernom digitalnom okruženju

dr. sc. Sanja Bojanić, izv. prof. svoj istraživački interes smješta u područja filozofije kulture, rodnih studija, filozofija srodstva i seksualnosti te afekt teorije. Izvršna je direktorica Centra za napredne studije Jugoistočne Europe (CAS SEE) te predaje na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Doktorirala je na Sveučilištu Pariz 8, gdje je također i magistrirala Hipermedije, znanosti i tehnologije komunikacija i informacija. Pored nastavnog iskustva na Sveučilištima Paris 8 i Kraljevskog koledža Sveučilišta u Aberdeenu u Škotskoj, radila je u Nacionalnom Institutu za povijest umjetnosti u Parizu, u tjedniku „Nouvel Observateur“ i uLaboratoriju za evaluaciju i razvoj digitalnog nakladništva.

Tatjana Aćimović, doc. art., 1966., diplomirala teatrologiju (Paris III – Sorbonne Nouvelle, Pariz). Predaje na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku (kolegiji „Kazališna produkcija“ i „Organizacije civilnog društva i umjetnost“). Umjetnička direktorica Festivala prava djece i osnivačica Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator (programske aktivnosti: Festival prava djece, Uključi me kulturno, Senzibilizacijom do integracije, Razgovor počinje filmom itd.). Kazališna i filmska producentica (2020/2021 za umjetničke organizacije Ulysses Kazalište i Arterarij). Autorica poglavlja “Pravo na kulturu i sudjelovanje u kulturi“ – Matanovac Vučković, R., Uzelac, A. i Vidović D. (ur.) Analiza postojećeg stanja kulture u Republici Hrvatskoj (Radni naslov, dokument u pripremi, Zagreb: Ministarstvo kulture RH).

Robert Tomić Zuber, Robert Tomić Zuber rođen je 1976. u Puli, novinar, urednik i režiser. Od sredine 1990-ih radi kao novinar i urednik u hrvatskim tiskovinama, na radiju i televiziji i u međunarodnim medijima (BBC). Na HRT-u od 2005.–2015. uglavnom se bavio socijalnim i humanitarnim temama kroz autorsku nagrađivanu emisiju Misija te u političkom talk showu Paravan.  Režirao niz zapaženih i nagrađivanih dokumentarnih filmova i član Društvo hrvatskih filmskih redatelja. “Na stanici u Puli” dokumentarni film o prvom koncertu Đorđa Balaševića u Hrvatskoj nakon rata. “Slučajni sin” njegov je drugi dokumentarni film, proglašen je najboljim hrvatskim dokumentarcem 2008, za što je nagrađen nagradom „Oktavijan“ hrvatskih filmskih kritičara. 2010. filmom „Mila traži Senidu“ svoj autorski rad prezentira i regiji. Film je nagrađen Human rights award na Sarajevo film festivalu, nagradama publike i žirija Mediteran film festivala te posebnim priznanjima.  Najnovija ostvarenja uključuju „Život od milijun dolara“ i „Kandidat“. 2016. osnovao produkcijsku kuću TOROlab., utemeljitelj je  festivala istraživačkog filma RAFF – Rab Film Festival te pokretač R+ društveno-humanistička digitalne platforme

Tino Vodanović, student je druge godine diplomskog studija kulturologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Dobitnik dvije godine zaredom nagrade za najboljeg studenta s invaliditetom Sveučilišta, voditelj je Ureda za potporu studentima s invaliditetom pri Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci te predstavnik studenata s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci i član Savjeta Ureda za studente s invaliditetom. Aktivno sudjeluje u (su)organizaciji brojnih predavanja na razini sveučilišta čiji je cilj senzibilizirati studente i građane o potrebama i mogućnostima osoba/studenata s invaliditetom. Jedan od glavnih ciljeva  djelovanja mu je ukazivanje na jednake mogućnosti i prava, kako osoba s invaliditetom tako i pripadnica/ka svih marginaliziranih društvenim skupinama što nastoji činiti volontiranjem na brojnim javnim događanjima. Član je radne skupine za pristupačnost u sklopu Rijeke EPK 2020.