Otkrivanjem interaktivne skulpture-brojača na Jadranskom trgu u Rijeci  i kratkim prigodnim programom, danas u podne, počelo je odbrojavanje 365 dana do trenutka kada će Rijeka ponijeti prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture.

U izradi skulpture visoke pet metara, koja reproducira melodiju Ode radosti, sudjelovali su zaposlenici brodogradilišta 3. Maj, a na otvorenju je bio prisutan i autor koncepta, Vedran Kasap iz Clinica Studia, koji je  izrazio zadovoljstvo činjenicom da je skulptura sjajno izvedena i odlično uklopljena u ambijent. Okupljenima su se obratili direktorica TD Rijeka 2020 Emina Višnić i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel koji je istaknuo važnost simbolike skulpture koja poručuje da je svaki kotačić bitan u stvaranju Europske prijestolnice kulture. Točno u podne, djeca iz OŠ Nikola Tesla pustila su u zrak balone i pokrenula polugu na brojaču koji je počeo odbrojavati godinu dana do otvaranja najvećeg kulturnog programa u Hrvatskoj.

Nakon javnog okupljanja kod interaktivne skulpture,  u RiHubu se održao susret strateških partnera projekta na kojem su prisustvovali pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić, prorektor Sveučilišta u Rijeci dr. Alen Ružić, predstavnici Turističke zajednice Rijeke, članovi Poslovnog kluba PartnerRi i ostali partneri projekta. Direktorica TD Rijeka 2020  Emina Višnić zahvalila je svim partnerima i članovi tima koji rade na pripremi programa: – Mi u Rijeci 2020 zajedno s našim partnerima jako smo uzbuđeni i jedva čekamo taj trenutak da vas sve iznenadimo s programom otvorenja. Pozdravljam sve one koji s nama puno rade iz dana u dan, često iz noći u noć, na pripremi programa i svega onoga što nas očekuje u 2020. godini.