Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Počelo je! Tom Gotovac u petak otvara “Benčić”

U H-objekt kompleksa Benčić od petka 22. rujna ulazi novi život. Unosi ga Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka koji napokon, nakon punih 6 desetljeća, prestaje biti podstanar Sveučilišne knjižnice i postaje prvi stanovnik budućeg art-kvarta Benčić u koji će se do 2020. useliti i Gradska knjižnica, Muzej grada Rijeke i Dječja kuća.

Novi prostor bit će otvoren zahvaljujući Gradu Rijeci koji je u uređenje prvih 1550 od ukupno 2055 kvadrata H-objekta uložio oko 7 milijuna kuna. Prvi događaj kojim će se to preseljenje obilježiti retrospektiva je Tomislava Gotovca pod nazivom “Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte”, najveća izložba u povijesti Hrvatske posvećena ovom velikanu, koju MMSU priređuje u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac.

Izložba je dio programske linije Doba moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, koja istražuje svijet totalitarnih režima, struktura moći i straha.

Navedeno je bilo u najužem fokusu Gotovčevog interesa. Njegov anarhičan tretman svakodnevice, kontriranje kolektivnim mitovima i pisanju povijesti po receptu vladajućih struktura, pretresanje odnosa između pojedinca i autoriteta, provlače se kroz većinu Gotovčevih radova, pa se čak i sam podnaslov izložbe („Kuda idemo ne pitajte“) referira na metaforu pojedinca zasićenog ideologijama.

Od 22. rujna pa sve do 26. studenog u Rijeci će biti predstavljeni različiti mediji i faze u kojima je stvarao Tom Gotovac a.k.a. Antonio G. Lauer: od starijih do novijih radova, od manje poznatih do njegovih ključnih djela te autorove akcije s njihovim produžecima u novinama i dokumentima sudskih procesa.

Retrospektiva nije ograničena zidovima galerije, već izlazi iz nje i održava se na razmeđi izložbenog prostora, ulice i kino dvorane Art-kina gdje će biti održan popratni filmski program “Tomislav Gotovac: Ja sam nevin!”, priređen u suradnji s Hrvatskim filmskih savezom, gdje je pohranjen Gotovčev filmski fundus.

Najavljujemo i bogat popratni program – Dane otvorenog performansa Rijeka – DOPUST, koji će trajati od 22. do 25. rujna, te studentsku izložbu D Day, s radovima koji za polazišnu točku uzimaju Gotovčevu umjetnost.

Nakon Rijeke, gdje će biti otvorena do 26. studenog, izložba će se od 14. prosinca do 1. veljače održati u češkom gradu Usti na Lab, a dogovaraju se još neka međunarodna gostovanja.