Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Počinje Smoqua – 4. festival queer i feminističke kulture

U četvrtak, 15. listopada 2020.g. u 14 sati, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, ispred zgrade Gradske vijećnice na Korzu (Korzo 16) održat će se otvorenje 4. međunarodnog festivala queer i feminističke kulture Smoqua, kojim ujedno Lezbijska organizacija Rijeka LORI obilježava svoj “okrugli” 20 rođendan

Festival će ispred Gradske vijećnice biti otvoren programom Queer Tango (AT/AR/HR), koji je rezultat pokreta koji je ujedinio žene uzrujane heteronormativnošću, koja pretpostavlja da žena treba čekati da je pozovu na ples, te queer osobe koje žele plesati s partnerima/icama bez obzira na ulogu. Ples predvodi Damian Cortes Alberti uz podršku riječke plesne grupe Flame. 

Program se u 15 sati nastavlja otvorenjem aktivističke izložbe „20 godina LORI“ u izlozima Gradske vijećnice, a od 17.00 do 19.00 sati u Gradskoj vijećnici slijedi panel-rasprava: Ljudska prava LGBTI osoba u Europi i Hrvatskoj. Raspravu moderira Sandra Benčić, a govore Geraldine Guille, predstavnica Agencije za temeljna prava EU, Ana Urlić, aktivistkinja Zagreb Pridea i Dijana Kesonja, savjetnica pučke pravobraniteljice, koje će diskutirati o rezultatima istraživanja Agencije Europske unije za temeljna prava o nasilju i diskriminaciji prema LGBTI osobama u Europi i istraživanja Zagreb Pridea u Hrvatskoj.

Foto: Sara Pavičić

Od 19.00 sati u Galeriji SKC u Palachu (Kružna 8) slijedi predstavljanje projekta „AIDS – prema stvarnim događajima“. Kustos Vladimir Čajkovac predstavit će istraživanje iz kojeg su proizašle izložbe u Muzeju higijene u Dresdenu i Međunarodnom muzeju crvenog križa i polumjeseca u Ženevi. Analizirajući načine vizualne reprezentacije HIV/AIDS-a, Čajkovac ih nastoji staviti u relaciju s današnjim vizualnim jezikom pandemije COVID-19. Od 20.00 sati potom će u Galeriji SKC biti i otvorena izložba „Pandemija – prema stvarnim događajima“. 

Od 21.00 do 23.00 sata u Palachu slijedi nastup zbora „OzloglaŽene“ (HR). U suradnji s programom „Ženski životi glasnije“ publici će se tom prilikom dijeliti manifest o ženskom zadovoljstvu uz koncert pop-up zbora Riječanki i podršku zbora VINS, koji će izvoditi tradicijske hrvatske pjesme korigirane u pravcu rodne senzitivnosti.

Dodajmo, od 12.00 do 23.00 sata u OKC-u Palach, koje je mjesto festivalskog okupljanja, posjetitelji se mogu informirati o programu ovogodišnje Smoque, družiti se i prema želji donirati za promotivne materijale.

Najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Foto: Sara Pavičić

Festival Smoqua, unatoč okolnostima, ove godine (uživo i/ili putem online platformi) do 17. listopada okuplja više desetaka umjetnika i umjetnica, aktivista i aktivistkinja te goste i gošće iz Hrvatske i inozemstva. Posjetitelje na nekoliko riječkih lokacija očekuju izložbe, panel rasprave, radionice, performansi i drugi sadržaji, kroz razmjene znanja i iskustava u ugodnom ozračju.  

Tema festivala je Semo qua (fiumano: Tu smo), a kako udruga LORI slavi 20 godina postojanja kao prva registrirana lezbijska organizacija u Hrvatskoj, svi će sadržaji propitivati predrasude i “pozivati” na njihovo promišljanje.

Festival Smoqua od 2017. godine organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu. 

Foto: Martina Šalov

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja različitosti u okviru programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. 

Festival podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Astraea, Norveška ambasada, Musagetes, Linz Kultur, RedSapata, uz sponzorstvo Tiskare Adria print.