Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Autorske bure, Lungomare Art, Vijesti

Počinju književne rezidencije Lungomare: Renomirani pisci inspirirat će se kvarnerskom obalom i otocima

Od ožujka do svibnja, renomirani hrvatski i regionalni književnici provest će tri do četiri tjedna na književnim rezidencijama u 15 mjesta obuhvaćenih programskim pravcem Lungomare Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Književne rezidencije, koje će rezultirati s 15 originalnih kratkih priča inspiriranih mjestima u kojima će književnici boraviti, prva su aktivnost interpretacije lokalnih specifičnosti svake od 15 lokacija (Mošćenička Draga, Lovran, Volosko, Kostrena, Bakar, Crikvenica, Zebar, Baška, Lopar, Beli, Cres, Mali Lošinj, Susak i dva lokaliteta u Rijeci) koje programski pravac Lungomare spaja u kulturno-turističku rutu. Konačan rezultat, u 2020. godini, bit će 15 suvremenih umjetničkih djela (site-specific intervencija u javnom prostoru) na čije će nastajanje utjecati i kratke priče nastale na rezidencijama.

Već 2. ožujka u Rijeku dolazi Faruk Šehić, nagrađivani bosanski pisac i kolumnist, dobitnik nagrade „Meša Selimović“ te Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) koji će se inspirirati gradskom ribarnicom i životom riječke tržnice. U Bakar početkom ožujka dolazi Nora Verde (Antonela Marušić), zapažena hrvatska spisateljica, novinarka i aktivistica. Enver Krivac, riječki pisac nagrađen nagradom Prozak, pisat će priču nadahnutu lokalitetom Zebar. Damir Karakaš, pisac čije se drame ili adaptacije djela izvode u kazalištima i po njima se snimaju filmovi, boravit će u Cresu a Riječanka Tea Tulić književnu će rezidenciju provesti u Malom Lošinju.
Edo Popović, autor mnogih poznatih knjiga i po kritici naš „najurbaniji“ pisac, priču će napisati nadahnut Baškom a spisateljica i kolumnistica Asja Bakić, koja je lani uvrštena na popis deset „Novih glasova Europe“, književnu će rezidenciju provesti u Loparu.

Prevođeni pisac Robert Perišić u Crikvenici će boraviti tijekom travnja, isto kao i bosanska spisateljica te dobitnica nagrade „Edo Budiša“ Lejla Kalamujić koju će se moći sresti u Kostreni.

Jedna od najpoznatijih autorica regije Olja Savičević Ivančević boravit će u Belom a Milena Benini, poznata prevoditeljica te autorica spekulativne fikcije, u Mošćeničkoj Dragi. Srpski pisac Vladimir Arsenijević inspiraciju će potražiti na riječkim plažama a jedan od najpopularnijih pisaca regije, Bekim Sejranović, na plažama Suska.

Priznata spisateljica s adresom u Rijeci, Daša Drndić, nadahnjivat će se Lovranom a Josip Novaković, hrvatski iseljenički pisac i dobitnik brojnih nagrada u Americi, boravit će u Voloskom.

Svaka od lokalnih zajednica pisce će, osim na svojim ulicama, imati priliku upoznati i na književnim večerima koje će moderirati Željka Horvat Čeč, vanjska suradnica programskog pravca Lungomare.

Ovi su pisci za rezidencijalni program odabrani radi tema koje su ih zaokupljale u dosadašnjem radu te radi šireg društvenog utjecaja.

Kako su ih pak inspirirala mjesta njihovih rezidencija, moći ćemo saznati već u svibnju kad će neke od novonastalih priča biti predstavljene na festivalu autora i sajmu knjiga „Vrisak“ dok će sve priče biti objavljene i u EPK ediciji, u rujnu ove godine.

Rezidencijalni program ne bi bio moguć bez velike podrške jedinica lokalnih samouprava, turističkih zajednica te lokalnih institucija u kulturi općina i gradova obuhvaćenih budućom kulturno-turističkom rutom Lungomare.

Foto: Riječka ribarnica lokalitet je kojim će se inspirirati pisac Faruk Šehić