Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Potpisan ugovor o suradnji HNK Rijeka i RIJEKA 2020 na programu „One City: One Goal“

Damir Mišković, predsjednik HNK Rijeka, Emina Višnić, direktorica tvrtke RIJEKA 2020 i Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik potpisali su u petak u Gradu Rijeci Ugovor o suradnji u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Nesvakidašnji spoj nogometa i kulture realizirat će se partnerskom suradnjom na programu One City: One Goal/ Jedan grad: jedan cilj koji je sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja.

Program će u Rijeku dovesti juniorske ekipe nogometnih klubova iz gradova dosadašnjih europskih prijestolnica čiji će se nogometni susreti odvijati na stadionima na Kantridi i Rujevici.

No program donosi i puno više od toga pa je tako u planu glazbeni festival nogometnih navijačkih pjesama, festival nogometnih filmova, festival kratkih priča sportske tematike te međunarodna konferencija o ulozi nogometa u društvenim promjenama. Održavat će se brojne radionice sportske tematike i predstaviti digitalna arhiva nogometne povijesti.

One City: One Goal/ Jedan grad: jedan cilj spaja kulturu i nogomet i šalje poruku zajedništva i solidarnosti, poruku da je moguće graditi identitet grada spajajući tek naizgled – nespojivo.

Poruke koje sinergija nogometa i kulture sklopu programa One City: One Goal želi poslati tiču društvene i socijalne uključivosti te su snažno suprotstavljene svakoj diskriminaciji, netoleranciji, rasizmu, nacionalizmu, homofobiji i spolnoj diskriminaciji ne samo na sportskim borilištima, nego i u svim aspektima društvenog djelovanja.

Većina navedenih planiranih aktivnosti odvijat će se na stadionu Kantrida, smještenom pod legendarnim stijenama uz morsku obalu koji je ne bez razloga proglašen jednim od najljepših na svijetu u izboru CNN-a. Dio priredbi planiran je na novom stadionu Rujevica i na drugim lokacijama u gradu u želji da se sport približi kulturnim institucijama, odnosno kultura sportskim borilištima.

Potpisivanje današnjeg sporazuma tek je prvi korak na daljnjim pripremama svih navedenih zbivanja kojima će Rijeka pokazati da nogomet i kultura znaju kako hodati skupa, ruku pod ruku, s istim ciljem.