Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Povodom Europskog dana susjeda: 27 susjedstava Europi šalju razglednice

Dvadesetsedam zajednica okupljenih oko programskog pravca 27 susjedstava, popularno zvani “susjedi”, ove će se godine uključiti u proslavu Europskog dana susjeda koji se obilježava posljednjeg petka u svibnju.

Kroz akciju “Pozdravi iz…”, u petak 25. svibnja susjedi će na različite europske adrese odaslati više od 1000 razglednica.

Ovo je prvo takvo događanje u kojem zajednički sudjeluju sva susjedstva, šaljući pozdrave prema Europi iz Kampusa, Turnić-Mlake, Škurinja, Drenove, Pehlina, Lovrana, Opatije, Kostrene, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Matulja, Kastva, Jelenja, Čavli, Praputnjaka, Delnica, Fužina, Mrkoplja, Gomirja, Kuti, Broda na Kupi, Raba, Krka, Malinske, Vrbnika, Cresa i Unija.

Koncept “Pozdravi iz…” referira se na formu koja je danas gotovo zaboravljena – slanje razglednica. Kratka misao, poruka ili pozdrav s fotografijom lokaliteta, koristi se kako bi se iskazala pažnja prema susjedstvima iz kojih je poslana ali i privukla pažnja na određenu temu ili problem susjedstva. Izabrane fotografije stoga nisu samo uobičajene lijepe turističke destinacije već ukazuju na teme koje su iz različitih razloga važne samoj zajednici.

Razglednice će biti poslane na adrese različitih institucija i pojedinaca koji su već sada na neki način upoznati i/ili uključeni u suradnju na projektu Rijeka 2020 – EPK, poput EPK gradova Matere, Leeuwardena ili Wrotclava.

Šaljući razglednicu, susjedi se pridružuju velikoj proslavi solidarnosti i razumjevanja različitih kultura europskih susjedstava, odašiljući poruku i iz onih susjedstava koja nikada do sada nisu imala svoje razglednice.