Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Učionica, Vijesti, Volonteri, Zeleni val

Povodom prvog rođendana RiHuba predstavljeni su edukativni i sudionički programi Rijeke 2020

U aktivnostima RiHuba u godinu dana je sudjelovalo 9500 sudionika, a u prostoru je održano više od 200 javnih događanja!

Prije godinu dana Grad Rijeka je završio projekt obnove bivšeg Bernardija, koii je dobio svoje novo ruho i društvenu funkciju. Prostor RiHuba, već godinu dana, služi poticanju građanskog aktivizma te informiranju o projektu Europske prijestolnice kulture, a u 2020. godini u RiHubu je planirana i organizacije Press centra projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

RiHub je ujedno bio i drugi objekt, nakon Muzeja modrene i suvremene umjetnosti, koji je obnovljen za potrebe projekta Europske prijestolnice kulture. Programi EPK u sklopu cjelina – Učionica, Civilne inicijative, Zeleni val, Vijeće građana i Volonteri do sad su već okupili brojne građane i udruženja građana. U proteklih godinu dana RIJEKA 2020 i drugi partneri na projektu Europske prijestolnice kulture, organizirali su više od 200 javnih događanja i  različitih aktivnosti u kojima je sudjelovalo oko 9500 posjetitelja i sudionika, a kroz coworking prostor u godinu dana registriralo se više od 230 korisnika, koji su privremeno, povremeno ili redovito koristili mogućnost besplatnog prostora za rad.

Ivan Šarar, pročelnik za kulturu Grada Rijeke, istaknuo je kako su se upravo ovdje u RiHubu provodile edukacije na kojima su predavanja držali neki od najuglednijih europskih organizatora kulturnih događaja, ljudi koji su, zahvaljujući projektu EPK podijelili svoje znanje s „malom“ Rijekom. Šarar dodaje kako će Rijeka napunjena tim znanjima i vještinama rasti jer naglašava kako na EPK projekt kada je nastao nisu gledali kao jednogodišnju proslavu 2020, nego je od samog početka želja da ovaj projekt ostavi pečat na građane Rijeke i regije, da im ponudi modele uključivanja i da ih aktivira kako bi vrijeme koje dolazi i nakon 2020. bilo interesantno.


S lijeva na desno: Nenad Antolović, Marija Katalinić, Ivan Šarar, Irena Kregar Šegota i Bernard Koludrović

Jedan od najvažnijih segmenata projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture su programi uključivanja građana. U svojem dosadašnjem radu RiHub je kroz sudioničke programe Europske prijestolnice kulture uključio oko tisuću građana. Podsjetimo, i prvom i drugom akcijom Uključi se građani su bili pozvani prijaviti svoje ideje za bolji, ljepši i čišći grad u programe Civilnih inicijativa i Zelenog vala, odlučivati o pristiglim idejama ulaskom u Vijeće građana, a mogli su se prijaviti i za sudjelovanje na projektu volontirajući. Civilne inicijative bile su usmjerene projektima koji unapređuju lokalnu zajednicu društveno-kulturnim i umjetničkim akcijama, dok su se u sklopu Zelenog vala prijavljivali projekti koji će doprinijeti zelenijim i urednijim javnim prostorima ili potaknuti sugrađane da budu ekološki odgovorniji

“Kroz programe koji se odvijaju u RiHubu, pokazali smo da Europska prijestolnica kulture nije samo elitni umjetnički program za uski krug publike, već projekt kroz koji zaista otvaramo prostor da se građani uključe, da sudjeluju u projektu i provedu u djelo viziju grada kakvu imaju, boljeg grada za bolju budućnost.” Rekla je Irena Kregar Šegota, direktorica partnerstva i komunikacija RIJEKE 2020.

Ukupno je u dosadašnjim akcijama „Uključi se“ pristigla 141 prijava. Pojedinačna potpora projektu iznosila je od 10.000 do 30.000 kn, a ukupno je osigurano 150.000 kn za Civilne inicijative, te 150.000,00 kn za Zeleni val.

Prijavljeni projekti u obje akcije Civilne inicijative ponudili su zaista zanimljive projekte koje su građani prepoznali i rado ih posjećuju, naglašava Marija Katalinić, voditeljica sudioničkih programa Rijeke 2020, ističući primjerice projekt “Ostvari san, skuhaj si sam!” Matice umirovljenika grada Rijeke čiji je cilj  osposobljavanje starijih osoba koje žive same i ne znaju kuhati da sami nauče pripremiti zdrave i raznovrsne obroke. Društvo za istraživanje i potporu kroz projekt “Ri urban inclusive walking 2020! Inkluzivna i održiva Rijeka” organizira tečajeve nordijskog hodanja za mlade osobe s teškoćama u razvoju. Divna je i inicijativa građana svojim starijim sugrađanima – Riječke plesne večeri za umirovljenike i starije osobe. Plesnjaci se održavaju dva puta mjesečno, a velik interes umirovljenika pokazuje da se žele družiti i aktivno sudjelovati u životu grada. Neki od projekata odobrenih u sklopu prvog javnog poziva za prijavu projekata u sklopu Zelenog vala su primjerice ozelenjivanje središta grada, uređenje urbanih vrtova i rasadnika, senzornog vrta s kompostanom ili pak uljepšavanje zelenog kružnog toka, istaknula je Katalinić.

Program Učionice, također dio projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, održavao se u RiHubu s ciljem da se u Rijeci poveća broj i kvaliteta stručnjaka u kulturnoj produkciji i organizaciji događaja, što je važno i za razdoblje nakon 2020. godine. Kroz više od 60 aktivnosti iz programa Učionica, do sada je prošlo 1455 polaznika, koji su stekli znanja i vještine iz tema vezanih uz kulturu i kulturnu politiku. Program Učionica je do kolovoza 2019. godine proveo 32 programa, a održane edukacije pokrile su niz raznolikih tema kroz tri tematska područja; prostor i tehnologija, kulturno upravljanje i vodstvo te razvoj publike i uključenost zajednice. U 2019. godini u okviru programa Učionica organizirane su trodnevna konferencija “Brendiranje u kulturi” i dvodnevna međunarodna konferencija “Međunarodni kulturni odnosi Europske unije – Europa, svijet, Hrvatska”. Također, tijekom travnja je organizirana škola na temu leadershipa  u suradnji s europskom mrežom kulturnih centara koju su pokrenuli građani i umjetnici – Trans Europe Halles.

Zahvaljujući aktivnostima Učinioce, u pripremi je pokretanje programa cjeloživotnog obrazovanja International Development of Cultural Projects – Sveučilište u Rijeci u partnerstvu sa Scienes Po Bordeaux čija bi realizacija trebala početi tijekom ljeta 2020. godine.

Rijeka će od 24. do 27 listopada ugostiti središnji plenarni skup Međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti IETM posvećen odnosu publike i umjetnika. U Rijeci se očekuje oko 500 umjetnika, izvođača, profesionalaca u kulturi, producenata i kulturnih menadžera iz cijelog svijeta koji se svake godine okupljaju u drugom gradu, a ove je godine tu čast dobila upravo Rijeka.

Za unutarnje uređenje prostora RiHuba, koji će kako je najavio pročelnik Šarar nastaviti postojati nakon što projekt Europske prijestolnica kulture završi, arhitektice Ida Križaj Leko i Ana Boljar dobile su godišnju nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata „Bernardo Bernardi“. RiHub je projektiran kao otvorena prostorna coworking platforma, a prostor formira sedam prostornih segmenata; dnevni boravak, kafe, prolaz, parter, galerija, učionica i podrum koji se međusobno preklapaju i nadopunjuju.