Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Učionica, Vijesti

Pozivamo vas na predstavljanje Tandema!

U petak, 9. ožujka, u 11 sati u prostorijama DeltaLaba (Delta 5/2, Rijeka) javnosti će biti predstavljen međunarodni program suradnje Tandem na kojem je, putem programa Učionica, partner i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Na koje će se načine biti moguće uključiti u buduće aktivnosti programa Tandem govorit će Jotham Sietsma iz berlinske organizacije MitOst i Olga Alexeeva iz nizozemske Europske kulturne zaklade, dviju institucija koje su osnovale ovaj međunarodni suradnički program. Predstavljanje programa Tandem bit će i uvod u višednevno druženje/radionicu dosadašnjih sudionika na projektu, kulturnjaka iz Nizozemske, Grčke, Ukrajine, Velike Britanije, Irske, Francuske i Hrvatske, koji će imati priliku živjeti i raditi sa zajednicom u ruralnom području, u Praputnjaku, od 9. do 13. ožujka, te na radionici razvijati ideje, planirati razmjenu umjetnika/predstavnika partnerskih organizacija, definirati plan rada te potpisati ugovor o financiranju projekata.

Tandem je program suradnje koji povezuje kulturnjake Europe nudeći im platformu za umrežavanje na zajedničkim projektima (koji se razvijaju u tandemima), pružanjem stručne i financijske pomoći. Trenutno okuplja više od 350 europskih kulturnih menadžera i kreatora kulturnih događanja koji grade zajedničke kulturno-umjetničke projekte.

Program Tandem djeluje na različitim zemljopisnim i tematskim područjima, kao što su društvene inovacije u Europi ali i rad sa zajednicom u Ukrajini i Turskoj.

Prva inačica programa Tandem koja je povezana s gradovima Europskim prijestolnicama kulture jest program Tandem Fryslân, pokrenut u suradnji s nizozemskim gradom Leeuwardenom, ovogodišnjim nositeljem titule EPK. Upravo zahvaljujući projektu Tandem Fryslân te posredstvom Rijeke 2020, predstavnica KUD-Praputnjak Ivona Miloš i predstavnica Kreativnog kolektiva Kombinat Ivana Lučić lani su u konkurenciji od gotovo stotinu prijavljenih odabrane da u programu Tandem Fryslân sudjeluju na način da u partnerstvu s nizozemskim umjetničkim kolektivima razviju svoje umjetničke projekte.

Na predstavljanju programa Tandem u petak u Rijeci, Ivona Miloš predstavit će dosadašnja iskustva s projektom a riječki kulturnjaci koji se dosad nisu prijavljivali na Tandem saznat će detalje o daljnjim aktivnostima ovog suradničkog programa, među kojima se nalazi i upravo otvoren poziv za Tandem Shaml 2018-2019, za razmjenu kulturnih menadžera iz Europe i arapske regije.

Tandem nudi prostor za izgradnju smislenih i održivih odnosa koji mogu rasti kroz zajedničke umjetničke interese, što pridonosi povećanju empatije, ukidanju stereotipa i oblikovanju zajedničkog jezika. Vizija je Tandema razviti mrežu kreativnih zajednica te poduprijeti njihova nastojanja i daljnje aktivnosti.

 

Naslovna fotografija: Sudionici Tandem Fryslâna snimljeni u Nizozemskoj, u prosincu 2017.