Ovogodišnja, novopokrenuta kategorija Natječaja za kratku priču za mlade autorice i autore – FEKP19, pokazala je da je kratka priča svima bitna. Na zadanu temu “Trebaš čuti ovu priču” prijavljene su ukupno 143 priče, 108 mladih autorica i autora, iz svih dijelova Hrvatske.

 

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Gradska knjižnica Rijeka i Festival europske kratke priče (FEKP) pokrenuli su novu kategoriju natječaja za kratku priču – natječaj FEKP19 za mlade autore i autorice, namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola do 19 godina starosti. Izvanredan odaziv mladih kratkopričaša i kratkopričašica iznenadio nas je sve i dokazao da kratka priča živi i dalje – bez obzira na njene promijenjene formate, neočekivane teme i žanrove.

Žiri u sastavu: pisac i novinar Davor Mandić, spisateljica Dunja Matić i profesorica Helena de Karina, imali su pune ruke posla. Nakon dva kruga ocjenjivanja, vijećanja i beskrajnog ‘mejlanja’, donijeli su odluku o pričama koje ulaze u finale.

Ovo su priče koje su ušle u uži izbor, priče koje čine finaliste prvog FEKP19 natječaja, redom prijava na natječaj:

 

Monika Madžar: Između korica


Ida Zdilar: I šumski kraljevi plaču


Elisa Marčinko: Priče su važne


Marta Sladoljev: Titolo


Stefany Vučković: Hrpa riječi


Vedrana Podravec: Let snježne pahuljice


Filip Šupuković:   Misao #1


Marija Kuten: Nije li čudno


Mihaela Tomić: Trebaš čuti ovu priču


Laura Haramija: Show must go on


Mirko Grgorinić: 3 sestre


Svim autoricama i autorima zahvaljujemo na trudu i prijavama. Pred žirijem su još dva dana mukotrpnog posla, u kojima će morati odabrati one TRI, prvonagrađene priče.

Ovogodišnje dobitnike nagrada objavit ćemo na Festivalu europske kratke priče u Rijeci, u četvrtak, 6. lipnja, unutar programa Literary Europe Live plus, koji u Omladinskom kulturnom centru Palach, počinje u 20:30 sati.