U sklopu suradnje Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i Arheološkog muzeja Zadar riječkoj će se publici, nakon Nina, Dubrovnika, Pule i Zagreba predstaviti izložba “Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar”.

Izložba se otvara u petak 29.3. u 12 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka i moći će se posjetiti sve do do 2. lipnja 2019. godine.

Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi česti na priobalnim nalazištima, ali dosad vrlo slabo proučavani.

Izložba “Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar” prikazat će upravo taj segment života u antici: ribarski alat i tehnike ribolova koje su se koristile u razdoblju antike i koje se nisu promijenile sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke /vrše/ i dr.). Posjetitelji će se upoznati i s mitologijom i prikazima božanstava te s proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanom uz more (ribnjaci, proizvodnja soli, morska hrana kao delicija).

Građa predstavljena na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu koja je djelovala u razdoblju od 1. do 4. stoljeća, zatim s područja antičkog Nina (Aenona), i manjim dijelom s raznih lokaliteta u Zadru i okolici.