Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

[PPMHP] U sklopu projekta Claustra + u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka otvorena Didaktička Info točka

Koristeći mogućnosti koje pruža europsko financiranje Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka otvorio je Didaktičku info točku Claustra koja je dijelom prilagođena i za slijepe i slabovidne osobe.

Cilj je bio da se kroz raznovrsnost izbora opreme i sadržaja ova kulturna baština približi i slijepim i slabovidnim osobama, kao i gluhim, ali i bude zanimljiva i ostalim posjetiteljima. Didaktička Info točka Claustra zamišljena je i uređena kao multifunkcionalni prostor koji je prilagođen za razne vrste interakcije. Kroz 3 međusobno povezana prostora možemo se upoznati s kasnoantičkim obrambenim sistemom Claustra Alpium Iuliarum te životom rimskog vojnika kroz interaktivne sadržaje kao što su računalo i touch screen uređaj, film, izložbu, predmete i replike. Tako je u sklopu projekta Claustra+ napravljen redizajn promotivno edukativnog i dokumentarnog filma Claustra za slijepe i gluhe (audiodeskripcija i titlovanje), 3D maketa prostora Claustre kako bi slijepi mogli dodirom osjetiti zašto su Rimljani baš na tom području gradili obrambeni sustav, replike koje mogu dodirnuti i isprobati i na taj način se upoznati s opremom i svakodnevnim životom rimskoga vojnika, računalo prilagođeno za slijepe i slabovidne – na kojem se nalaze svi materijali i knjige o Claustri, ali i drugi vodiči i publikacije muzeja, te diktafon i digitalno povećalo.

3D maketa Claustre za slijepe napravljena u suradnji s doc. dr. sc. Svenom Maričić, te uz stručnu podršku profesorice Javorke Milković iz OŠ Pećine i suradnika Deana Stanića, Marijane Vargić, mag. art. i Josipe Komljenović, mag. paed. Redizajn filma Claustra za slijepe i gluhe napravljen je u suradnji s Centrom za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom, dok su računalo, touch screen i drugi digitalna oprema u suradnji s Applicon d.o.o. Sva oprema je nabavljena u sklopu prekograničnog projekta Claustra+ Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum, sufinanciranog sredstvima Europske unije putem Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) (85%) u okviru Programa suradnje INTEREG-V-A Slovenija-Hrvatska 2014. – 2020.

Claustra Alpium Iuliarum je kasnorimski unutarnji obrambeni sustav koji je štitio od prodora u središte rimskog imperija. Arheološki ostaci sustava pružaju se u intervalima od Rijeke u Hrvatskoj do Posočja u Sloveniji, a položaj pregradnih zidova ukazuje na svrhovito korištenje prirodnih obilježja nemirnog krajolika. Claustra predstavlja izniman primjer integracije arhitekture u prirodni okoliš pa je doživljaj sustava tijesno povezan s doživljajem prirode. Arheološki ostaci se uglavnom nalaze u područjima prekrivenim šumom, nerijetko i na područjima zaštićenim temeljem propisa s područja zaštite prirode ili šumarstva. Dionici te baštine su iznimno usitnjeni, a ostaci nisu zadovoljavajuće konzervirani, prezentirani i dostupni, pa je nužno povećati njihovu vidljivost i prepoznatljivost kao zajedničke destinacije kulturnog i zelenog turizma. Projekt predviđa skup aktivnosti za razvoj turističkog proizvoda CLAUSTRA. Pomoći će uspješnijem turističkom razvoju programskog područja i stvoriti jednu od najprivlačnijih destinacija u ovom dijelu Europe, koja će se moći mjeriti sa srodnim destinacijama u inozemstvu, poput Zemlje Hadrijanovog zida ili njemačkog limesa.