Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

[PPMHP] Uskoro izložba “U mreži putova”

Danas je u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održana konferencija za medije kojom je najavljeno otvorenje izložbe Muzeja grada Crikvenice pod nazivom U mreži putova.

Izložba se otvara sutra u 12 sati u izložbenom prostoru smještenom u prizemlju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i ostaje otvorena do 11. kolovoza 2019. godine. Autori izložbe su Stjepan Špalj i Tea Rosić, a stručna suradnica Mirela Slukan-Altić.

Stari putovi, staze i ceste Vinodola tema su izložbe U mreži putova koja obrađuje gustu mrežu kojom je ispresijecan primorski krajolik, pokušavajući dati odgovor na pitanja: tko je i kada gradio ove komunikacije, njima se koristio i kamo vode? Autori izložbe obradili su stare putove Vinodola nastale u razdoblju od početka 18. do polovice 19. stoljeća na prostoru od Drivenika do Bribira, s pripadajućim priobaljem i zaleđem.

Na izložbi su izdvojene glavne dionice koje su u navedenom razdoblju predstavljale žile kucavice gospodarskog i društvenog života. Izložba ima povijesno-etnografski pristup temi, kao samo jedan od mogućih načina razumijevanja povijesne cestogradnje Vinodola. Brojnim kartografskim prikazima, fotografijama i video materijalom obrađena je ova zanimljiva ali ujedno i zanemarena graditeljska baština. Cilj izložbe je potaknuti šire građanstvo i posjetitelje muzeja na obilazak i šetnju prirodom te uživanje u bogatoj kulturnoj baštini Vinodola i prirodnim ljepotama.

Ova izložba nastavak je uvijek uspješne višegodišnje suradnje između Muzeja Grada Crikvenice i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Suradnja je započela 2012. godine izložbom Starohrvatska groblja Vinodola te se nastavila izložbom Czirquenitza 1412., i još nizom izložbi našeg Muzeja koje je ugostio Muzej Grada Crikvenice. Osim izložbi realizirano je i niz drugih muzejskih projekata kao što su  arheološka istraživanja lok. Lokvišće,  pedagoške radionice te zajedničke publikacije. Stoga je Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja posebno drago ovom prilikom po prvi puta ugostiti izložbu kolega iz Crikvenice, te vjerujemo u uspješnu suradnju i u budućnosti.