Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Pogledajte prijenos primopredaje titule Europske prijestolnice kulture

Nakon Galwaya i Rijeke, titulu Europske prijestolnice kulture ponijet će tri grada, Esch (Luksemburg), Kaunas (Litva) i Novi Sad (Srbija). Naslov će se proslijediti uz televizijsku verziju primopredaje, a sve će se moći pratiti putem irskog TV kanala TG4 i na TG4.ie u petak 7. svibnja od 20.30 sati.

 

Snimka ove televizijske ceremonije dostupna je i na ovom linku idućih 30 dana.

Galway je, baš kao i Rijeka, imao iznimno izazovnu godinu provedbe programa Europske prijestolnice kulture. 12- minutni program koji je za ovu priliku pripremljen sadrži samo neke od kazališnih, glazbenih, plesnih, cirkuskih i vizualnih performansa i manifestacija koje su se održale u protekloj EPK godini, predstavljajući tako rad 600 umjetnika i organizacija koji su sudjelovali u programu Galway 2020. 

“Biti u prilici pomoći da se ovi projekti i događaji ostvare unatoč pandemiji i drugim nedaćama bila je iznimna čast za Galway 2020. Program je doista odražavao širinu kreativnosti u našoj zajednici. Oduševljeni smo što ćemo dio tog programa predstaviti u ovom filmu i želim zahvaliti svima koji su pomogli u tome – našim kulturnim partnerima, kreativcima, gradonačelniku, Cathaoirleachu i naravno kanalu TG4”, izjavila je direktorica Galway 2020 Patricia Philbin.

U filmu kroz koji će tri iduća grada ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture očekujte kadrove zapanjujućeg krajolika zapadne obale Irske, živopisne izvođače i spektakularne događaje na srednjovjekovnim ulicama grada Galwaya.

Svojim će se porukama gledateljima i novim prijestolnicama, koje će simbolično preuzeti svoje titule, obratiti europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel i irska ministrica za turizam, kulturu, umjetnosy, Gaeltacht, sport i medije Catherine Martin.
Cijeli program prati posebno za ovu priliku skladana kompozicija skladateljice Anne Mullarkey.

Naslovna fotografija: Savage Beauty – Kari Kola, autor Christopher Lund.