Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Predkonferencija PSi 2020 u Rijeci u lipnju okuplja brojna imena iz svijeta izvedbenih studija i teatrologije

Prvi tjedan lipnja u HNK Ivana pl. Zajca okupit će brojna važna imena iz svijeta izvedbenih studija i teatrologije. U Rijeci će se od 3. do 7. lipnja održati PSi 2020 predkonferencija koja se u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture organizira u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci.

Rijeka je drugi grad u Hrvatskoj koji će ugostiti ovu važnu profesionalnu udrugu (nakon Zagreba 2009. godine), te je prva Europska prijestolnica kulture u sklopu koje će se održati PSi godišnja konferencija.

Svrha predkonferencije je elaboriranje dramaturgije i osmišljavanje tema nadolazeće velike godišnje PSi konferencije koja će se 2020. godine održati u Rijeci. Osnovni cilj okupljanja znanstvenika i umjetnika, članova PSi međunarodnog odbora je redefiniranje konvencionalnog akademskog konferencijskog formata i njegovih pretpostavki. U sklopu ovog događaja održat će se i predavanja otvorena za javnost koja su jedinstvena prilika za informiranje o najnovijim trendovima i istraživanjima izvedbenih studija.

 

U RiHubu će se  06.06.2019. u 17sati održati predavanje otvoreno za javnost, a na Filozofskom fakultetu 04.06.2019. u 14 sati u prostoriji 138, predavanje će održati Heike Roms, Kristof van Baarle i Richard Gough.

 

U Rijeci će na predkonferenciji gostovati; Peter Eckersall, PhD – CUNY, University of Melbourne; Branislav Jakovljević, PhD – Stanford University, Tracy Davis, PhD – Northwestern University, Sebastián Calderón Bentin, PhD – NYU, Teatro de la Universidad Católica, Hemispheric Institute of Performance and Politics, Sean Metzger, PhD – UCLA, Eero Laine, PhD – University of Buffalo, Eylül Akıncı, MA, PhD candidate – CUNY, Ghent University, Heike Roms, PhD – University of Exeter, Richard Gough, PhD – Falmouth University, Aberystwyth University, Edward Scheer, PhD – University of New South Wales, Dr. sc. Lada Čale Feldman – Filozofski fakultet u Zagrebu, Helena Grehan, PhD – Murdoch University, Jazmin Llana, PhD- De La Salle University, Felipe Cervera, PhD – LASALLE College of the Arts, Kristof van Baarle, MA, PhD research scholar – Ghent University, Yu Homma, MA – Keio University

 

PSi (Performance Studies international) profesionalna je udruga osnovana 1997. godine s ciljem promicanja komunikacije i razmjene među umjetnicima, misliocima, aktivistima i akademicima koji rade u području izvedbe i posebno izvedbenih umjetnosti: kazališta, glazbe, performansa, plesa i drugih formi. Razvoj pojma “izvedba” tijekom proteklih desetljeća doveo je do istraživanja koja se bave širokim spektrom tema, kako znanstvenih, tako i umjetničkih. Ovo široko područje sugeriralo je interdisciplinarna istraživanja koja bi bila čvrsto ukorijenjena u interakciji između teorije i prakse. Ovakav razvoj zahtijevao je platformu koja bi mogla njegovati područje i dinamiku susreta.