Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Predstava suvremenog cirkusa “Instable” okupila brojnu publiku na Gatu Karoline Riječke

U sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u utorak, 8. rujna u večernjim satima, na Gatu Karoline Riječke održana je predstava suvremenog cirkusa „Instable“ francuske skupine Les Hommes penchés. Brojna okupljena publika, među kojima je bilo i puno djece, uživala je u predstavi mladog cirkuskog umjetnika Nicolasa Fraiseaua.

Njegovo glavno „oruđe“ u ovoj predstavi je njegovo vlastiti tijelo kojim nastoji postići ravnotežu na pokretnom jarbolu koji mu je bio jedini rekvizit prilikom izvođenja predstave. Budući da je jarbol nestabilan i cijelo vrijeme umjetnika tjera na postizanje ravnoteže, ova predstava u prenesenom značenju govori o krhkosti i granicama ljudskog stanja koje je kroz život stalno potrebno dobro balansirati.

Predstava je nastala u sklopu projekta „Neočekivani Rendez-vous“ Francuskog instituta u Hrvatskoj čiji je cilj širokoj publici otkriti mjesta spomeničke baštine i nove forme izvedbenih umjetnosti.

Francuske grupe predstavljaju se predstavama plesa i suvremenog cirkusa prilagođenima za ovaj program ili posebno kreiranima. Jedinstvenost izabranih prostora za održavanje izvedbi potiče zanimanje publike čiji je odnos sa scenom također promijenjen. Otvoren i slobodan prostor kao što je to bilo u slučaju Gata Karoline Riječke omogućuje posjetiteljima da se približe umjetnicima, da se ukoliko to žele kreću prostorom izvedbe.

Projekt se oslanja na izvrsnost pozvanih grupa kako bi proširio publiku i pružio podršku razvoju suvremenih izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj, a ilustrira kulturne veze između Hrvatske i Francuske.

Program je nastao u koprodukciji RIJEKE 2020, Cirkorame i Francuskog instituta u Hrvatskoj, a uz potporu Teatroskopa – regionalnog programa za izvedbene umjetnosti pokrenutog od strane Francuskog instituta i francuskog Ministarstva kulture.