Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Autorske bure, Lungomare Art, Vijesti

Predstavili smo zbornik priča Autorske bure na Riječkoj ribarnici

Zbornik priča Autorske bure koji je nastao kao dio programa Lungomare Art Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture ove je subote predstavljen u prostoru Riječke ribarnice. Prostor koji je brojnim građanima i više nego poznat, ovoga je puta odjenuo neko novo ruho i poslužio kao izvrsna kulisa za odlično posjećenu književnu večer.

Autorske bure su zbornik priča renomiranih pisaca i spisateljica iz Hrvatske i zemalja regije, koji su tijekom proljeća 2018. godine u periodu od mjesec dana boravili u manjim mjestima diljem Kvarnera i tu je nastalo šesnaest priča koje su uvrštene u zbornik u izdanju Rijeke 2020. i V.B.Z-a te u dizajnu Studija Sonda, a pod uredništvom Krune Lokotara.

ribarnica

„Dobrodošli u Katedralu od riblje krljušti“

, pozdravio je na promociji riječki gradonačelnik Vojko Obersnel referirajući se pritom upravo na naslov jedne od priča, one Faruka Šehića kojem je upravo riječka ribarnica poslužila kao inspiracija za njegovu priču.

„Jureći nam se približava dan koji će službeno obilježiti početak projekta Europske prijestolnice kulture u 2020. godini i očekuje nas više od 600 programa u kojima ćemo moći uživati, stoga vjerujem kako će ribarnica još koji put poslužiti za ovakvu vrstu događanja“, istaknuo je Obersnel.

emina ribarnica

Direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić istaknula je kako su ovaj zbornik svojim pričama stvorili vrhunski autori te kako su priče koje su nastale pod utjecajem sredina u kojima su pisci boravili i razgovorima s lokalnim stanovništvom pokazatelj kako projekt EPK želi ući duboko u zajednicu.

„Ovaj zbornik je trajna ostavština projekta jednako kao i skulpture koje koje će se u sklopu programskog pravca Lungomare art postaviti diljem Kvarnera, a čije postavljanje kreće uskoro“, rekla je Višnić.

Okupljene je pozdravila i županijska pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić istaknuvši kako vjeruje da su kulturno i prirodno bogatstvo naše regije, kao i tradicija i običaji s kojima su se pisci susreli sa lokacijama gdje su boravili poslužili kao odlična inspiracija, ali i kako njihova djela sada ostaju u trajno naslijeđe upravo tim malim sredinama koje im mogu služiti za njihovu daljnju promociju.

lokotar

Urednik Autorskih bura Kruno Lokotar istaknuo je kako vjeruje da su svi autori koji su sudjelovali u stvaranju zbornika obogaćeni tim iskustvom, jednako kao i zajednice u kojima su boravili.

„Nakon ovog zbornika sve lokalne zajednice koje su se uključile više neće biti iste, jednako kao ni autori jer su dobili jednu novu perspektivu. Ovim smo projektom između ostaloga željeli pokazati heterogenost naše Luke različitosti, stoga hvala svima koji se sudjelovali“, zaključio je Lokotar.

Promocija Autorskih bura privukla je brojne posjetitelje koji nisu krili oduševljenje, pogotovo novim ruhom ribarnice.

ribarnica

Fragmente kratkih proznih testova iz zbornika čitali su studenti i studentice studija Glume i medija Akademije primjernjenih umjetnosti u Rijeci, a nakon toga se program nastavio uz glazbeni sastav Marinada, a za vizualni identitet ribarnice, odnosno video projekcije bio je zadužen VJ OBLIK 3 (Damjan Šporčić).

U Autorskim burama sudjelovali su regionalni pisci i spisateljice, koji pišu bosanskim, hrvatskim, srpskim i crnogorskim jezicima, tzv. „bhsc“ jezicima, a selektorica programa bila je Željka Horvat Čeč.

ribarnica

Riječka ribarnica inspirirala je Faruka Šehića za priču Katedrala od riblje krljušti, Dorta Jagić u Voloskom je stvorila Tajnu crnog notesa, a Šumu pored mora Milena Benini je osmišljavala u Mošćeničkoj Dragi. Vladimir Arsentijević riječkim se plažama inspirirao za svoju priču Duhovi mjesta, Remont ljudskih sudbina ispisan je u Kostreni iz pera Lejle Kalamujić, Nora Verde priču Ajkula stvorila je u Bakru, a nešto malo dalje, u Crikvenici je Robert Perišić napisao priču Pozdravi cara!

Enver Krivac se uputio u Zebar gdje je nastala njegova priča U Fordu, Baška je Edi Popoviću poslužila kao inspiracija za priču April u Bašćanskoj dolini, dok je Asja Bakić boravila na susjednom otoku Rabu, točnije u Loparu i od tamo nam stiže njezina priča Sezona. I Damir Karakaš je boravio na otoku, u gradu Cresu nastala je njegova priča More, dok je Tea Tulić u Malom Lošinju napisala Damu iz Čikata.

Još jedna priča s otoka dolazi iz pera Bekima Sejranovića koji je za vrijeme boravka na otoku Susku napisao Miss Misery. Olja Savičević Ivančević priču Tramuntana napisala je za vrijeme svog boravka u Filozićima, Zoran Žmirić je u Lovranu napisao Titraj plave boje, dok je Opatijski lungomare inspirirao Josipa Novakovića za njegov Okus mora.

Posjetitelji su na samoj promociji mogli i kupiti Autorske bure koje su izdane u dva izdanja, onom luksuznom i onom komercijalnom, a od ovog tjedna zbornik će biti dostupan i u knjižarama.

 

? Tanja Kanazir