Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Tribine i promocija, Vijesti

Predstavljanje prijedloga Koncepta kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

U petak, 13. lipnja 2014. godine, u 12 sati, na brodu Marina u riječkoj luci, održat će se prezentacija prijedloga Koncepta kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture.

O prijedlogu Koncepta i o samoj kandidaturi Rijeke za EPK govorit će Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke , Irena Kregar Šegota, savjetnica za međunarodnu suradnju Odjela za kulturu Grada Rijeke i članovi radne skupine za izradu prijedloga Koncepta kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture: Idis Turato, Marin Blažević, Mani Gotovac i Slaven Tolj.

Na temelju Koncepta kandidature Rijeka će se prijaviti na natječaj Ministarstva kulture RH koje je ovog tjedna objavilo Poziv za podnošenje prijava za inicijativu Unije Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu u RH. Hrvatska i Irska su zemlje čiji će gradovi 2020. godine postati Europske prijestolnice kulture. Stoga je Odjel za kulturu Grada Rijeke uvrstio kandidaturu Rijeke za EPK 2020. godine, kao jedan od najvažnijih strateških projekata, u Strategiju kulturnog razvitka Grada Rijeke 2013. – 2020. Potom je i Gradsko Vijeće Grada Rijeke usvojilo Prijedlog odluke o isticanju kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Kandidatura je uvrštena i u Strategiju razvoja Rijeke do 2020.

Prijedlog Koncepta kandidature izradio je tim stručnjaka koji, uz gore navedene osobe, još čine i Ingeborg Fulepp, Oliver Frljić i Kristian Benić.

O prijedlogu Koncepta kandidature provest će se javna rasprava, a idući tjedan otvorit će se i E-konzultacija s građanima u trajanju od mjesec dana. Po završetku rasprave i e-konzultacije, prema pristiglim prijedlozima i komentarima šire javnosti, utvrdit će se finalni Koncept kandidature temeljem kojeg će Rijeka ispuniti prijavnicu za EPK.