Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Autorske bure, Lungomare Art, Vijesti

Predstavljanje zbornika “Autorske bure” na “25. Sa(n)jam knjige u Istri”

U četvrtak, 12. prosinca 2019.g. u 20 sati u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja u Puli (Leharova 9, Pula) bit će predstavljen zbornik kratkih priča Autorske bure, nastao u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

U predstavljanju zbornika sudjeluju spisateljice Dorta Jagići Tea Tulić, pisac Damir Karakaši urednik zbornika Kruno Lokotar.

Odabrani autori i autorice, od ožujka do svibnja 2018. godine boravili su u periodu od mjesec dana u različitim mjestima duž kvarnerske obale i na otocima, otkrivajući i inspirirajući se znamenitostima ovoga kraja. Njihovi prozni tekstovi su pisani bosanskim, hrvatskim, srpskim i crnogorskim jezicima, tzv. „bhsc“ jezicima i inspirirani su lokacijama na kojima su autori boravili.  Selektorica programa bila je spisateljica Željka Horvat Čeč, a autori i autorice birani su mišlju na sintagmu „luka različitosti“, koja predstavlja Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Zbornik Autorske bureobjavljen je u izdanju RIJEKE 2020i V.B.Z.-ate u dizajnu Studija Sonda, a pod uredništvom Krune Lokotara.

U Autorskim buramasudjelovali su regionalni pisci i spisateljice, stvorivši kratke prozne tekstove inspirirane lokacijama diljem Kvarnera. Riječka ribarnicainspirirala je Faruka Šehićaza priču Katedrala od riblje krljušti, Dorta Jagiću Voloskomje stvorila Tajnu crnog notesa, a Šumu pored moraMilena Beninije osmišljavala u Mošćeničkoj Dragi. Vladimir Arsentijevićriječkim se plažamainspirirao za svoju priču Duhovi mjesta, Remont ljudskih sudbinaispisan je u Kostreniiz pera Lejle Kalamujić, Nora Verdepriču Ajkulastvorila je u Bakru, a nešto malo dalje, u Crikvenicije Robert Perišićnapisao priču Pozdravi cara!Enver Krivacse uputio u Zebargdje je nastala njegova priča U Fordu, Baškaje Edi Popovićuposlužila kao inspiracija za priču April u Bašćanskoj dolini, dok je Asja Bakićboravila na susjednom otoku Rabu, točnije u Loparui od tamo nam stiže njezina priča Sezona. I Damir Karakašje boravio na otoku, u gradu Cresunastala je njegova priča More, dok je Tea Tuliću Malom Lošinjunapisala Damu iz Čikata. Još jedna priča s otoka dolazi iz pera Bekima Sejranovićakoji je za vrijeme boravka na otoku Suskunapisao Miss MiseryOlja Savičević Ivančevićpriču Tramuntananapisala je za vrijeme svog boravka u Filozićima, Zoran Žmirićje u Lovranunapisao Titraj plave boje, dok je Opatijski lungomareinspirirao Josipa Novakovićaza njegov Okus mora.

Zbornik Autorske buresastavni je dio programske cjeline Lungomare Art, koja u sklopu EPK projekta donosi trajnu vrijednost prisutnu u skulpturama i instalacijama koje se postavljaju na 10 različitih lokacija diljem Kvarnera, te u književnim proznim tekstovima umjetnika koji su svoju spisateljsku inspiraciju crpili također u mjestima na Kvarneru.