Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Porto Etno, Vijesti

Predstavljen kompletan program Porto Etno festivala

Na konferenciji za medije danas je najavljen program Porto Etna – festivala svjetske glazbe i gastronomije Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture čiju okosnicu čine zajednice nacionalnih manjina Rijeke, doseljenici u Rijeku kao i glazbeni nomadi iz cijelog svijeta. Obuhvaća glazbeni, gastronomski, folklorni, cirkuski i dječji program namijenjen svima, Riječankama i Riječanima kao i našim privremenim sugrađanima iz Hrvatske, regije, Europe i svijeta.

U Rijeci će se od 6. do 8. rujna 2019. na tri različite lokacije (Trg 128 brigade/Trg riječke rezolucije, HNK Ivana pl. Zajca i riječka placa) održati treći Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koji će ugostiti više od 100 izvođača poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove, a posjetitelji će moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije, kao i Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih. Romska šnicla, bosanski lonac, baklava, bamije, Pancit Palabok, Shahi Paneer, Coo Coo, slovačke njokice s kajmakom i prženom pancetom ili prave talijanske lazanje koje će pripremiti Zajednica Talijana Rijeka samo su neka od brojnih jela koje će posjetitelji moći kušati na Porto Etno – festivalu svjetske glazbe i gastronomije. U sklopu popratnog programa festivala održat će se prezentacija folklora i glazbenih nastupa udruga nacionalnih manjina, kao i niz dječjih radionica.

porto etno

Gradonačelnik grada Rijeke, Vojko Obersnel kazao je:

“Kada govorimo o nasljeđu projekta Europske prijestolnice kulture, osobno smatram da su programi poput Porto Etno festivala jednako bitni kao i infrastruktura u koju ulažemo znatna sredstva jer je upravo sjedinjenost brojnih kultura u Rijeci ono što čini grad posebnim. Riječ je o festivalu koji na najbolji mogući način nastavlja tradiciju Etno smotre, dana nacionalnih manjina u Rijeci.”

“Kuhinja različitosti je programski pravac Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture koji zajedno s Gradom Rijekom, zajednicama nacionalnih manjina Rijeke i doseljenicima u Rijeku iz cijelog svijeta proizvodi program Porto Etno festivala, njime stvara nove prostore za međusobna druženja, za solidarnost i toleranciju.”

rekla je Direktorica TD Rijeka 2020, Emina Višnić.

 

Glazbeni program

Sjajan glazbeni program trećeg Porto Etno – festivala svjetske glazbe i gastronomije najavio je Zoran Majstorović, glazbeni voditelj festivala. Festival će ugostiti zanimljiva glazbena imena poput Boban Marković Orkestra, BaBa ZuLe, Acid Araba i Ive Bittove.

Boban Marković Orkestar
Boban Marković Orkestra

Prvi dan festivala, u petak 6. rujna, na Trgu Riječke rezolucije na pozornicu će se popeti talijanski North East Ska Jazz Orchestra sastavljen od 14 glazbenika, a osim solo nastupa, North East Ska Jazz Orchestra će izvesti koncert uz talijanski dub band Wicked Dub Division s kojim surađuju od 2017. godine. Nakon njih nastupa najbolji romski puhački orkestar na svijetu Boban Marković Orkestra.

Acid Arab
Acid Arab

U subotu 7. rujna u 19:30 u HNK Ivan pl. Zajca nastupit će češka avangardna violinistica romsko-židovskog porijekla, Iva Bittová s Porto Etno orkestrom, a prije njih će nastupiti legendarni riječki Putokazi. Program se u subotu nastavlja na Trgu Riječke rezolucije gdje multikulturalni glazbeni miks stvaraju zagrebački Cinkuši, nenadmašni majstori turske psihodelične glazbe 21. stoljeća bend BaBa ZuLa i pariški elektro duo Acid Arab koji spaja zvukove zapadne elektroničke glazbe s istočnim zvucima i vokalima.

Iva Bittova
Iva Bittova

Na riječkoj tržnici i na Kazališnom trgu dnevni će program u nedjelju 8. rujna popratiti nastupi JeboTon ansambla, uličnog benda sastavljenog od više domaćih bendova koji su proslavili gerilski nastupi puni nevjerojatne energije i dobrih vibracija i EtnoRoma, jednog od najpoznatijih mađarskih etno bendova koji baštine romsku muziku. Temelj njihove glazbe tradicionalni su Vlah Roma melodije i ritmovi koji su se s vremenom pod utjecajem gypsy jazz-a i swinga razvili u gypsy world music jedinstvene energije.
Svi glazbenici okupljeni na Porto Etno festivalu povezuju opijajućom glazbom sve ljude svijeta, kojim god oni jezikom govorili i kojoj god kulturi pripadali. Na Porto Etno festivalu svi plešemo istim ritmom, ritmom srca.

 

Gastro sajam

Voditeljica gastronomskog programa masterchefica Srđana Jevtić najavila je kako će hranu na festivalu pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i Primorsko-goranske županije te Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije, Češke i mnogih drugih. Romska šnicla, bosanski lonac, Pancit Palabok – filipinski rezanci s kozicama, nonin jačmik, turli tava, baklava, bamije, indijski Shahi Paneer, Coo-Coo jelo karakteristično za karibsko podneblje, slovačke njokice s kajmakom i prženom pancetom ili prave talijanske lazanje koje će pripremiti Zajednica Talijana Rijeka samo su neka od brojnih jela koje će posjetitelji moći kušati.

Srđana
Srđana Jevtić

Ulaz na gastronomski dio festivala je slobodan, a posjetitelji će degustacijske porcije tradicionalne hrane moći kušati po cijeni od 10 kuna.

U subotu 07. rujna nacionalne manjine kuhat će na Trgu 128. brigade HV od 10:30 do 21 sat, a u 15 sati proglasit će se dobitnike nagrada u Natječaju za najbolji zaboravljeni kuharski recept koji žiriraju chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić.

Na centralnoj riječkoj tržnici i u Kazališnom parku održat će se POP UP gastro, glazbeni i cirkuski program u nedjelju 8. rujna. Program počinje u 10 sati, a radno vrijeme tržnice biti produženo do 14 sati. Masterchefica Srđana Jevtić za posjetitelje će pripremiti posebnu maneštru, Cirkorama u Kazališni park dolazi s predstavom Milica na putu oko svijeta koju izvodi klaunica Petra Bokić, a glazbeni program uključuje nastupe jeboton ansambla iz Zagreba i mađarskog benda EtnoRom.

U gastro programu sudjeluju; Zajednica Talijana Rijeka, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” – Pododbor Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Češka Beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD “Bazovica”, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, expats Rijeka – Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini, Sjedinjene Američke Države i Ri gastro.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture objavila je u partnerstvu s Jadran hotelima d.o.o., ususret ovogodišnjem Porto Etno festivalu, Natječaj za najbolji zaboravljeni kuharski recept. U žiriju za odabir recepata su poznati chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić te Dalibor Maletić iz Jadran hotela d.d. koji će pobjedničke recepte oživjeti i pretvoriti ih u vrhunska jela koja će posjetitelji moći kušati na festivalu u subotu 7. rujna 2019. godine na Trgu 128 brigade.

Multikulturalnom duhu Luke različitosti pridružuju se i riječki ugostitelji, koji pozivaju sve na uživanje i otkrivanje novih mirisa i okusa. Posebno izdanje manifestacije Ri gastro, posvećene promoviranju gastronomskih tradicija i kultura zemalja čije manjine žive u riječkom kraju, koju organiziraju Europska prijestolnica kulture i riječki ugostitelji, uvod je u Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije. Riječki ugostitelji u svojim restoranima i konobama od 2. do 8. rujna pripremaju jela po autohtonim recepturama stanovnika riječkog kraja, porijeklom iz raznih dijelova Europe i svijeta.

 

Dječji program

U sklopu ovogodišnjeg Porto Etno festivala održava se i dječji program, u subotu 7. rujna 2019.g. od 12,00 do 17,00 sati  u osnovnoj školi/scuola elementare Dolac (Dolac 12, Rijeka). Djecu očekuje glazbeni program i 4 radionice za koje je obvezna prijava putem linka.

Djecji program

Dječji zbor Minicantanti u pratnji zbora Fioi come noi u 12,00 sati u dvorištu OŠ/SE Dolac, izvodit će skladbe vezane uz hranu. Održat će se i četiri radionice; Radionica eksperimentalne glazbe i izrade tradicijskih glazbenih instrumenata 1 i 2, Rigo Janči: čitanje slikovnice i pripremanje čuvenog riječkog kolača rigojanči i Dječja slikarska radionica.

 

Ulaznice

Ulaz na gastronomski dio festivala je slobodan, a posjetitelji će degustacijske porcije tradicionalne hrane moći kušati po cijeni od 10 kuna. Programi za djecu i programi na riječkoj placi besplatni su za posjetitelje, hrana će se moći kušati po iznimno pristupačnim cijenama, dok se ulaz na koncerte naplaćuje. Popust od 20 % imaju studenti, umirovljenici i nezaposleni. Osobe s invaliditetom ulaze besplatno, djeca do 12 godina ulaze besplatno uz pratnju roditelja. Festivalske ulaznice za petak i subotu prodaju se po pretprodajnoj cijeno od 100 kuna, a na ulazu će koštati 150 kuna. Dnevne ulaznice za petak i subotu u pretprodaji koštaju 70 kuna, dok će na ulazu biti 100 kuna. Koncert u HNK Ivan pl. Zajca (Iva Bittová, Putokazi i Porto Etno orkestar) u pretprodaji stoji 60 kuna, a na ulazu 80 kn (prodaje se zasebno).

 

Vidimo se na trećem Porto Etno festivalu!