Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Predstavljen projekt Common places Maria Paniega

Na riječkom Molo longu predstavljen je danas projekt Common places koji je realiziran u okviru programa Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020, autora Maria Paniega.

Radi se o kulturnom programu koji je nastao suradnjom Donostije, ovogodišnje Europske prijestolnice kulture i Rijeke. Mario Painego dolazi iz Bilba koji se nalazi u blizini Donostije, a surađivao je na projektu Donostia/San Sebastian 2016.  Istovremeno dok Mario boravi u Rijeci, Nika Rukavina, riječka umjetnica, boravila je u Donostiji na svojevrsnoj razmjeni umjetnika.

Mario Paniego u Rijeci je paralelno razvijao dva projekta, od kojih se jedan, danas predstavljen, nalazi na samom Molo longu. Paniego je kroz svoj projekt provodio niz intervjua s migrantima koji su u Rijeku došli iz Španjolske te obrnuto, te iz tih razgovora odabrao 16 rečenica koje su potom ispisane na zidu uz šetnicu Molo longo.

„Glavna ideja su migracije, to da svatko od nas može biti ili je bio migrant u nekom dijelu života, ili je pak  netko iz vaše obitelji migrant. Riječ je o toleranciji situacije koja se događa i da pokušamo razumjeti da smo svi jednaki. Zato je naziv Common places koji ne govori o stvarnom mjestu već emocijama“, objasnio je baskijski umjetnik svoj projekt. Odabrane rečenice govore i mogu se primijeniti na svih nas, dodao je Paniego.

Osim suradnje sa Rijekom- Europskom prijestolnicom kulture 2020, projekt je razvijan i u suradnji sa Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Sušačkom gimnazijom te Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Na medijskoj konferenciji sudjelovala je i Irena Kregar Šegota, v.d. direktorice trgovačkog društva Rijeka 2020 d.o.o.. Direktorica je pojasnila kako se projekt koji Mario provodi direktno veže uz jednu od tema EPK Rijeka 2020, migracije.

„Ovo je primjer onoga što želimo raditi do 2020. godine i 2020. godine – dovesti brojne europske umjetnike u Rijeku da tu realiziraju svoje programe u suradnji sa našim kulturnjacima, ali i sa drugima kao što je to realizirao Mario sa Sušačkom gimnazijom i Akademijom“, rekla je direktorica.

Sniježana Papeš, rukovoditeljica marketinškog sektora Lučke uprave Rijeka, izrazila je zadovoljstvo što se na lučkim prostorima događa nešto potpuno novo i originalno.

„Riječka luka je utkana u samo središte grada i jednostavno ne možemo da ne živi grad s lukom i luka s gradom. I ovakva događanja upućuju još više građane da dožive luku kao prostor koji je jedinstven u smislu grada i luke“, zaključila je Papeš.

Početni impuls za razvoj ovoga projekta nastao je sasvim slučajno u Donostiji gdje je Paniego saznao da je jedan Miljenka 1970. godine zbog ljubavi emigrirao iz Rijeke u Donostiju – San Sebastian. On je bio prva osoba s kojom je proveden razgovor.

Tijekom predstojećeg vikenda bit će ispisano svih 16 rečenica koje će ostati trajna instalacija na riječkoj šetnici.