Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dječja kuća, Vijesti

Predstavljena predstava u nastajanu Carevo novo ruho

Kako izgleda proces stvaranja jednu lutkarske predstave, gledatelji su mogli saznati na primjeru predstave Carevo novo ruho čiji su dijelovi izvedeni na ovogodišnjoj 24. Reviji lutkarskih kazališta.

Ova predstava u nastajanju dio je programa EPK na Reviji, a premijeru će doživjeti u travnju iduće godine.

„Svi programi koje pripremamo i predstavljamo kroz program EPK na Reviji su prije svega programi istraživačkog i inovativnog lutkarstva. Nastojimo s tim programom pokazati da lutkarstvo danas može biti vrlo inspirativno, intrigantno i zanimljivo i da se neke stare teme ili priče mogu iščitati na zanimljiv način i u novom ruhu“

, istaknula je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir.

Carevo novo ruho Tanja Kanazir

Predstava nastaje u koprodukciji Lutkovnog gledališča Maribor i Gradskog kazališta lutaka Rijeka, postavlja se prema poznatoj bajci Hansa Christiana Andersena, a publika je na Reviji imala priliku prisustvovati dijelu procesa rada, pogledati dosad postavljene scene te nakon izvedbe razgovarati s autorskom ekipom i glumcima što će poslužiti za nastavak rada i kreiranja finalne produkcije predstave.

“Bilo je zanimljivo vidjeti što se to stvara u laboratoriju mariborske i riječke ekipe, a iznimno nam je važno bilo dobiti povratnu informaciju od publike, budući da je za nas to jedna dobra provjera razvijamo li predstavu u dobrom smjeru“

, istaknula je ravnateljica Lupi Alvir.

Carevo novo ruho Tanja Kanazir

Priču na sceni izvode glumci Uroš Kaurin i Tilen Kožamelj, na sceni se nalaze velike količine odjeće, kao i male lutkice, među kojima je i lutkica cara. A djecu je zanimalo svašta – zašto je predstava bila tako kratka, čija je sva ta odjeća na pozornici, od čega su i na koji način napravljene lutke, gdje ta odjeća inače stoji, zašto su glumci nakon izvedbe dobili cvijeće i na kraju ono glavno pitanje, hoće li car zaista biti gol?

I dok djeca ono što se odvija na sceni gledaju svojim dječjim očima, roditelje u pratnji je zanimalo je hoće li djeca zapravo shvatiti predstavu, budući da ona u sebi nosi i neka skrivena i prenesena značenja.

„Predstava propituje teme koje su bile aktualne za vrijeme kada je bajka Carevo novo ruho nastala, aktualne su danas, a bit će i nakon našeg vremena i problematizira više tema. Između ostalog problem današnjeg pretjeranog konzumerizma, koliko gomilamo stvari, a u ovoj predstavi smo između ostaloga željeli pokazati kako se stvari mogu reciklirati i dobiti novu namjenu. S druge strane željeli smo pokazati i aktualnost priče u današnjem vremenu u kojem je teško razlučiti što je istina, a što laž i kako su jedino dječje oči, od Andersenovog vremena do danas one koje će vidjeti i zaista reći ‘Car je gol’

, objasnila je Lupi Alvir.

Carevo novo ruho Tanja Kanazir

Autorska ekipa koja stvara predstavu su redatelj Zoran Petrovič, dramaturg Marek Turošik, autorica vizualnog identiteta Metka Golec i skladatelj Josip Maršić.

Foto: Tanja Kanazir