Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Predstavljena web stranica o kandidaturi Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture

S ciljem objedinjavanja svih informacije o projektu kandidature Rijeke za titulu Europske prijestolnice kulture izrađena je web stranica http://www.rijekaepk.eu koja je danas javno predstavljena. Na toj stranici nalaze se sve aktivnosti u okviru kandidature kako bi građani bili upoznati s projektom, ali i dobili mogućnost da upute svoja pitanja, ideje i preporuke na objavljenu kontakt mail adresu. 

Web stranicu i buduće aktivnosti vezane uz projekt kandidature Rijeke za EPK predstavili su pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar i savjetnica za međunarodnu suradnju u Odjelu gradske uprave za kulturu Irena Kregar Šegota. Stranicu je izradio Goran Grudić, stručni suradnik u Službi za odnose s medijima i online komuniciranje Grada Rijeke, a o sadržaju na stranici brigu će voditi Odjel za kulturu Grada Rijeke. Adresa stranice je http://www.rijekaepk.eu.

“Titulom EPK 2020. godine Rijeka bi postigla veliku međunarodnu vidljivost i puno više turista. Ovaj projekt ima veliku europsku dimenziju, podrazumijeva veliku uključenost građana i mora ostaviti dugotrajan učinak u gradu”, kazala je Kregar Šegota dodavši da već sada kada je Rijeka istakla kandidaturu ima puno onih koji žele uspostaviti suradnju, poput stručnjaka za rekonstrukciju kulturne baštine iz Trsta i Sveučilišta u Hamburgu.

“Odluka o tome koji će hrvatski grad ponijeti ovu titulu bit će donesena krajem 2015. ili početkom 2016. godine, što znači da će se na programu detaljno raditi kad dobijemo titulu, ali je presudno sve što će se raditi iduću godinu i pol dana”, kazao je pročelnik Šarar naglašavajući kako se angažman Odjela gradske uprave za kulturu oko kandidature za EPK pretvorio u redovnu aktivnost. Intenzivirana je suradnja sa Sveučilištem, Primorsko- goranskom županijom, obavljena su dva kruga razgovora s Mjesnim odborima, poduzetnicima i ravnateljima svih kulturnih ustanova u Rijeci.

Kako se aktivnosti na projektu kandidature budu intenzivirale i kako kandidatura bude zadobivala svoje programske obrise, tako će se mijenjati i struktura same web stranice, odnosno broj rubrika i količina sadržaja. Podsjetimo kako je Gradsko Vijeće Grada Rijeke Odluku o isticanju kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine donijelo u travnju ove godine.

Trenutačno se na web stranici nalazi kratka informacija o samom projektu kandidature Rijeke, potom rubrika u kojoj će biti predstavljeni europski gradovi – dosadašnje prijestolnice kulture, rubrika vijesti te odgovori na često postavljana pitanja. Na stranici će se objavljivati vijesti o različitim događanjima u Rijeci vezanim uz provedbu projekta kandidature za EPK.

Svaki članak moguće je podijeliti na društvenim mrežama (FB, TW, G+), a stranica također trenutno omogućava pristup na račune Grada Rijeke na društvenim mrežama, no u dogledno vrijeme sam projekt kandidature Rijeke za EPK otvorit će svoje račune na društvenim mrežama.

Europski parlament i Vijeće Europske unije donijet će Odluku kojom će se definirati aktivnosti provedbe projekta EPK, nakon čega će Ministarstvo kulture raspisati i provesti natječaj temeljem kojeg će gradovi u RH moći kandidirati svoje projekte. Određeni grad izabire se za Europsku prijestolnicu kulture prije svega temeljem programa za godinu za koju se natječe, a ne samo zbog onoga što on jest, i kulturnih programa koje ima.

Do siječnja iduće godine Ministarstvo kulture raspisat će natječaj za gradove kandidate u Hrvatskoj, a Europska komisija će o tome odlučiti 2016. godine. Pisanje prijavnice i natječaj mogu trajati godinu dana, a natjecanje se obično provodi u dva kruga. Cijeli projekt izvrsna je prilika za mobilizaciju svih kulturnih čimbenika na pripremi čitavog niza aktivnosti. Proces kandidature potaknut će jačanje kulturnih veza, promociju multikulturalnosti i višejezičnosti, uzajamno razumijevanje i osjećaj pripadnosti europskom građanstvu. To je ujedno i prilika za urbanu obnovu i povećanje međunarodne prepoznatljivosti grada, s naglaskom na bogatstvo kulturne različitosti Europe.

Grad Rijeka u pripremu kandidature želi uključiti čitavu zajednicu, želi da ona bude temeljena na suradnji čitavog kulturnog sektora , ali i drugih sektora i dionika, u gradu, regiji i šire.
(LJ.M.P.)