Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Predstavnici Hay festivala u Rijeci

Rijeku će iduće godine posjetiti 28 autorica, umjetnica i znanstvenica iz 28 europskih zemalja koje će tijekom tri dana s posjetiteljima dijeliti svoje vizije budućnosti Europe, a osim što će biti objavljene u antologiji, njihove će kratke priče biti predstavljene i na razgovorima, čitanjima i performansima u Rijeci.

Rečeno je to na radnom sastanku predstavnika Rijeke 2020 i Grada Rijeke s predstavnicima jednog od najznačajnijih svjetskih književnih festivala, Hay festivala.

Tema sastanka bila je održavanje trodnevnog programa Europa 28 – Vizije budućnosti koji će se 2020. godine održati u sklopu Festivala europske kratke priče. Festival koji će se u organizaciji Hrvatskog društva pisaca održati u sklopu programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke 2020 trajat će od 31. svibnja do 6. lipnja.

O programskom sadržaju razgovarali su direktor promocije i međunarodna koordinatorica festivala Christopher Bone i Izara Garcia, voditeljica i koordinator programskog pravca Kuhinja različitosti Lela Vujanić i Nemanja Cvijanović te pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Hay festival utemeljen je u Walesu 1987. godine, okuplja čitatelje i pisce diljem svijeta, a zamišljen je kao međunarodna platforma za promociju žena. Utemeljen je inicijativom Wom@rts i Europske unije kroz program Kreativna Europa. Ideja projekt Wom@rts temelji se na sudjelovanju žena u stvaranju europskog kulturnog naslijeđa i različitosti kao međunarodne civilizacijske vrijednosti. Riječ je o inicijativi koja ruši rodne nejednakosti i potiče prisutnost žena na polju kulture, šireći pritom spektar akcija mobilnosti, znanja, sredstava, osposobljavanja te organizacije događanja.

Programi Hay festivala do sada su okupili više od pet milijuna ljudi diljem svijeta, pod sloganom festivala „Zamisli svijet“ ljudima donose pozitivne promjene u kojima ćemo i mi iduće godine moći uživati.