Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

Giuliano Carmignola i Venice Baroque Orchestra oduševili publiku u HNK

Venice Baroque Orchestra i violinist Giuliano Carmignola iz Italije u petak, 14. veljače su, u okviru programa Rijeke Europske prijestolnice kulture 2020, gostovali zanimljivom izvedbom u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

Petnaestero sjajnih glazbenika, koji su uigrano prikazali savršeno muziciranje barokne glazbe na povijesnim instrumentima, zvučno su otvorili neodoljivo privlačni gudački koncert.

Vivaldijev Koncert za gudače i basso cintinuo, Corellijev Concerto grosso u D-duru i Geminianijev Concerto grosso u d-molu, publici su podastrli ujednačenim potezima gudala, vrhunski ujednačenim ritmom i toplom bojom zvuka svojih instrumenata, u kojem je jedino nedostajalo možda malo zvučnije slike čembala.

Drugi dio koncerta pripao je Vivaldiju i njegovim poznatim koncertima “Četiri godišnja doba” u kojima se uživljenom i maštovitom svirkom na Guarnerijevoj violini predstavio vrhunski majstor svog instrumenta Giuliano Carmignola.

Njegova je izvedba bila poput slikanja priče kroz glazbu. Potezi gudalom su bili nježni pa strasni, beskrajno tihi pa dinamično snažni i uzbudljivi, ritmično precizno zaigrani i tonski savršeni. A članovi baroknog orkestra su bili sastavni dio njegove uživljene izvedbe, osjećajući svaki njegov pokret i prateći svaki njegov potez gudalom izvanrednom točnošću. Još jedna glazbena večer za pamćenje.

(Gloria Fabijanić Jelović, HRT Radio Rijeka)

 

A evo i što su po završetku koncerta, rekli posjetitelji HNK Ivana pl. Zajca očarani zvukovima baroka i Guarnieri violine maestra Carmignole:

„Istinski sam oduševljena. Prava ljepota i raskoš baroka“,

„Vrhunski ansambl, autentičan zvuk, posve autentičan, sviranje na starim instrumentima, s puno dinamike, puno kontrasta, uzbudljivo, sve asocira na baroknu Veneciju, jako lijep doživljaj”,

„Prva mi je asocijacija, koliko god to možda čudno zvučalo, bila da je violinist stavio med u violinu. To je asocijacija s okusom i sa zvukom. Violina ima jednu takvu toplinu, takvu slatkoću, nježnost, medenost“,

„Koliko je ova violina posebna može čuti i onaj slušatelj koji nije netko tko sluša razne vrste violina i osjeti i čuje male razlike. Po mom mišljenju, Guarnierijeva je violina je jednako kvalitetna kao Stradivarijeva. Riječ je o vrhunskom zvuku što ga doista svatko može osjetiti, o posebnoj ljepoti“,

„Prekrasno, violina ne svira nego pjeva, izvođači su doista virtuozni. Veliki užitak”,

“Volim baroknu glazbu koju su nam uspjeli prenijeti, ponajviše zbog instrumenata, a posebno čembala”,

“Odličan violinist. Ovo je bilo baš barokno iskustvo. Zanimljiva izvedba, izvođači komuniciraju pogledom, predivno je to vidjeti na sceni, solist komunicira sa svakim glezbenikom posebno i na svoj način. Ovo je jedan od rijetkih i najboljih koncerata što smo ih imali prilike vidjeti i čuti ovdje kod nas. Uistinu iskustvo za pamćenje.”